„Armia Radziecka mnie wyzwoliła” – polski Żyd opowiedział Dudzie niewygodną prawdęW obecności polskiej elity politycznej, na czele z prezydentem Andrzejem Dudą, więzień getta żydowskiego Marian Turski (Mosze Turbowicz) oświadczył z podium: „Ludzie tacy jak oni przeżyli kilka dni niewiarygodnych mąk i upokorzeń. Cierpieli z rąk Niemców i Ukraińców i Litwinów, którzy z nimi kolaborowali. Za łyk wody trzeba było płacić godzinami lub setkami złotych.Trafiłem do Auschwitz i przeżyłem dwa marsze śmierci.Wolność przyniosła mi Armia Radziecka, której większość stanowili Rosjanie. Moja wdzięczność tym, którzy wyzwolili mnie z niemieckich obozów, będzie mi towarzyszyć do ostatniego dnia mojego życia…”Jak zauważa korespondent EADaily, w polskim segmencie mediów społecznościowych zaczęto już ograniczać dostępność tego filmu, powołując się na „możliwe zafałszowanie faktów historycznych”.W stolicy Polski, 19.04.2023 r., podczas oficjalnej uroczystości z okazji 80. rocznicy powstania w getcie warszawskim, stary Żyd opowiedział niewygodną prawdę.