Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  21,90 zł , zmiana od tamtej pory: -18,04%

Re: wpływy podatkowe od CDA do budżetu RP

Cześć spek.

Chciałem dodać tylko od siebie, że żądania Zaiks są bezpodstawne według mojej skromnej wiedzy.
Prawo nie działa wstecz, czyli żądania mogą wysuwać zgodnie z ustawą od września 2024.
Z tego co zrozumiałem, powołują się na zapis, że to firma odpowiada za treści na serwerach a nie użytkownicy.
Zgodnie z tymi założeniami, ZAiKS nie ma podstawy prawnej żądać opłat za wymieniony okres (2015 - wrzesień 2024).
Dlatego uważam postawę Ćwieków za prawidłową, nie powinni niczego płacić.

Problemem są przyszłe uzgodnienia co do dalszej działalności. Zrobiłem research i zauważyłem, że są grube porządki robione na serwerach CDA.
Według mnie nie powinieneś stawiać pytania ile zarobią, wygenerują gotówki itd, tylko czy ich biznes będzie nadal zdobywał subskrybentów gdy zostaną ograniczone dostępy do (nielegalnych) treści.

(Oczywiście zakładam, że rozmawiamy o inwestowaniu długoterminowym.)

W każdym razie, spodziewam się konsolidacji na tej spółce do momentu wyjaśnienia sprawy z dywidendami.

Taki bonus, ZAiKS wystąpił z roszczeniami do CD projekt, tych od wiedźmina. Warto by było przyjrzeć się jak tam potoczą się sprawy i je powiązać

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
CDA -0,83% 17,95 2025-10-30 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.