Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  6,01 zł , zmiana od tamtej pory: 0,00%

Re: Wniosek o rozwiązanie spółki

W praktyce fizjolog robi sobie w spółce co chce i przenosi składniki majątku po cenach, których nie da się zweryfikować bo nie ma dostępu do odpowiedniej dokumentacji.

Bez adekwatnego postępowania w sądzie, które zmusi do ujawnienia wszystkich wycen, będziemy dalej truptac w miejscu.

Jak widać większość nie chcę protestować aktywnie, oczywiście w cywilizowany sposób i wcale się im nie dziwię.

Ale innym rozwiązaniem jest pozew odszkodowawczy jeżeli człowiek ma podstawy by twierdzić że składniki majątku zostały wyprowadzone po cenach nie ekwiwalentnych.

Ps.
Na inny temat w telewizorze na kanale fizjologa jest taki nowy jak zwykle bardzo wyyyysokich lotów serial, w którym lokują produkt w postaci Portów Praskich.

Posłuchajcie teraz uważnie bo powiem coś ważnego.

Za kilka lat prawdziwa cena składników majątku wyjdzie na jaw jak Solorz będzie je od sprzedawał.

Wtedy musi toczyć się postępowaniu odszkodowawcze.

W przypadku spółki Midas twierdzili że wycena godziwa jest w granicach 1.1 mld zł.
Aktywa składały się z sieci telekomunikacyjnej i koncesji na częstotliwości do transferu danych.
W "owym czasie" była licytacja na częstotliwość 800 MHz i spółki telekomunikacyjne kupowały ją po cenach powyżej 2 miliardów.

Wycena koncesji to sprawa bardziej złożona i nie będę wydawał się tutaj w szczegóły.

Istotą sprawy jest to, że infrastruktura telekomunikacyjna była częścią tej rzekomej wyceny godziwej.

W raportach była mowa o około 420 mln zł. To niby była cena księgowa, ale patrząc na tak zwaną "wycenę godziwą" rekomendowaną przez zarząd można odnieść wrażenie, że oni uważali te ceny za tożsame. To jest moja prywatna opinia.

Trzeba pamiętać że do roku 2015 Polkomtel w ogóle nie miał LTE.

Minęło kilka lat i Polkomtel sprzedał infrastrukturę za ponad 7 mld zł hiszpański spółce Celnex. Oczywiście część tego majątku była historycznie wyłączną własnością Polkomtela.

Już w 2016 roku wyceny infrastruktury w Europie i na świecie wskazywały na wartości dużo wyższe.

Ja bym powiedział że to było jak cudowne rozmnożenie "chleba".

Więc jak widzicie cuda się zdarzają.

Do dzisiaj Polkomtel, który jest następcą prawnym Midas nie chcę w sądzie przedstawić dokumentów, które wskazywałyby jak dokonywano wyceny godziwej....

Dodam jeszcze że wycena godziwa Midas była jak wspomniałem w granicach 1 i 1 miliarda zł

Ja tym prezesem którzy doprowadzili do wykupu przymusowego po takiej cenie jaka była nie wróży niczego dobrego...

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ELEKTRIM -11,88% 6,01 2008-01-10 16:29:47
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.