Dnia 2026-01-15 o godz. 11:23 ~Hant napisał(a):
> Jednego nie rozumiem, kilka wątków wcześniej piszesz, że zamknąłeś pozycję a teraz podajesz, że ponownie kupiłeś i masz średnią 11,31. Skąd wziąłeś taką średnią skoro od 8 stycznia nie było takich spadków
Hant, pytasz kulturalnie, to wyjaśnię. Choć czytając uważnie moje powyższe wpisy, wszystko powinno być jasne.
W wiadomości z dnia 2026-01-13 11:31, informuję, że sprzedane wcześniej akcje odkupowałem z ręki wyżej niż sprzedałem, dlatego średnia zakupów wzrosła z 11.14 zł, na 11.38zł. - odnosząc się do średniej początkowej.
Dzisiejszy wpis informujący o obniżeniu średniej do 11.31 zł, (a nie nominalne z dzisiejszej transakcji z okolic 13,23 zł) podobnie jak i te ostatnie wartości wynikają tylko z tego, że na własny użytek rozliczeniowy, traktuję wszystkie obliczenia jako ciągłość, odnosząc się do pierwszej średniej. (Choć faktycznie na rachunku widnieje obecnie inna średnia zakupów).
Innymi słowy przyjąłem, że każda transakcja obniża lub podwyższa moją średnią początkową, do której się odnoszę.
Mam nadzieję, że wyjaśniłem zrozumiale.