Byłem na amerykańskim i brzmiało to wszystko dość skomplikowanie, ale z drugiej strony mogę potwierdzić, że jest zainteresowanie wśród cudzoziemców, którzy zadawali pytania ściśle technologiczne, więc wiedzą czego szukają - wcześniej tego nie było.
Poza tym, z tego co zobaczyłem wczoraj i mam porównanie do wcześniejszych konferencji, jakby to w skrócie powiedzieć, spółka ewoluuje kierunkując się na sprzedaż, w ofercie mają drukarkę Delta oraz gamę nano-tuszy, co ciekawe, o których mówią, że pasują też do innych systemów, a drukarka też może drukować z tuszy innych producentów. Podkreślali, i cały czas podkreślają, że ich technologia nie wymaga pola elektrycznego, że potrafią osiągnąć bardzo wysoką rozdzielczość quantum dots, grubość linii osiąga 1 µm, drukują właściwie na wszystkim, zresztą to jest na ich stronie.
Z nowości, wspominali o druku anten RF, ale nie jestem pewien o co chodzi, z tego co zrozumiałem, mogą drukować przezroczyste anteny, które są elastyczne, na podłożu z folii, więc można je właściwie wszędzie wbudować.
Mówili, że ciekawe projekty tworzą na ich drukarce w instytucie badawczym, którą wypożyczyli do Stuttgartu, swoją drogą ciekawe ile kosztuje drukarka, skoro za same wypożyczenie wzięli prawie 200.000 euro, jeśli mnie pamięć nie myli.
Słyszałem, że niemiecki Continental ma produkować elektrycznie ściemniane szyby do samochodów, ale nie słyszałem na jakiej technologii.
No cóż, kowalskiego na takie cuda nie stać, tu muszą węszyć producenci, którzy nie boją się zaprzęgać nowych technologii, które mimo swoich niedoskonałości, znajdą, w końcu, swoje zastosowanie. W takim wypadku, jednak, nikt o XTPL nie usłyszy, gdyż to tylko dawca technologii. Na tym, jak życie pokazuje, też da się zarobić krocie.