Darku - może kluczem do odpowiedzi w naszej układance jest dostęp do bazy ORTEX.
Parę dni wstecz oprosiłem osobę z takim dostępem o zweryfikowanie danych dla JSW /bo tam "grubasy" spekulują na 98% dostępnych akcjach/ - poprosiłem o sprawdzenie 3 spółek SP kluczowych dla porównania.
PKP Cargo - bo małe ale systematyczne obroty i od lat zdołowana do C/W=0,20 - sprzęt sprzedany na złom jest więcej wart niż kapitalizacja akcji !!!
Orlen - bo firma matka - wszędzie obwieszczają połączenie, że mają Energę w Grupie ale traktują ją jak...
Energa - z oczywistych powodów - obecnie nas interesuje, co, gdzie, kiedy...
Tu cytuję otrzymaną odpowiedź:
PKP Cargo, 0.18% shorta, dlatego taki mały bo koszt pozyczki to 16.74%, utylization 6.83%
Orlen short 0.39%, koszt pożyczki to 0.39%, utylization 7.9% ( za dobra spolka na shortowanie )
Energa brak części danych N/A ( możliwe ze chwilowa jakaś awaria ), jest tylko widoczne utylization 16.81%
I teraz prośba o weryfikację-aktualizację danych w bazie ORTEX - może uda się zwiększyć wiedzę i zdiagnozować zjawiska.
Słowo wyjaśnienia - utylization - to procentowa ilość WYPOŻYCZONYCH akcji do krótkiej sprzedaży/spekulacji z rynku FF.
SP nie może pożyczać, podobnie jak i fundusze emerytalne - taka jest moja wiedza.
Ciekawe, że dla Energa nie widać kto wypożycza i nie wiemy na jakiej marży/prowizji to robi ?!? Wiadomo, że ok. 17% FF jest w pożyczonym obrocie na spekulowaniu kursem.
P.s.
Zobaczcie co się wyprawia na JSW !!!