Ciekawe rzeczy piszesz,
mam akumulator Westy i bardzo sobie chwale. Kupiłem u znajomego w sklepie i trochę sobie pogadaliśmy:
Wiem od przedstawiciela Westy, że na Ukrainie i w WNP akumulatory maja 3 lata gwarancji i wysyłane są na Syberię gdzie się sprawdzają, Maja dużo więcej czynnika (ołowiu) niż inne europejskie Varta czy bosch.
Mają podobno 3 fabryki, nowy sprzęt i długą listę zamówień.
Wchodzą z kampanią reklamową do Polski, jakaś znana twarz ze strongmanów ma być ich wizytówką podobno. Chcą tu więcej sprzedawać i zaprezentować markę Polakom. (tak gadał przedstawiciel).
Połączyłem to sobie i z moich wyliczeń wynika, że cała firma jest warta 33 000 000 złotych
Akumulator kosztuje od 200 - 500 zł średnia więc ok 350 zł
Przyjmijmy że 331 zł dla lepszego liczenia czyli 33 000 000 / 330 = 100 000 akumulatorów.
średnia waga akumulatora to 25 kg.
Teraz pomnóżmy. 25kg * 100 000szt = 2 500 000 kg
Teraz na Tira wchodzi ok 30 ton.
liczmy dalej 2 500 000 kg / 30 000 kg = 83,3
Podsumowanie
Firma która jest głównym producentem akumulatorów na Ukrainę i WNP jest wyceniana na 83,3 TIR-a swoich akumulatorów w detalu - STRASZNIE MAŁO
Idąc tym tropem.
Jeśli firma Activ Solar kupuje akumulatory buforowe od Westy czyli i ma w jednej ze swoich farm solarnych 360 000 paneli (pewnie po 200 w) Każdy panel powinien mieć swój akumulator.
Teraz teoretyzując dalej każdy panel gromadzi energię w buforze zanim odda ją do sieci
czyli każdy panel musi być podłączony do jakiegoś akumulatora.
Powiedzmy do takiego co ma 10Ah (dla tych 200w panela) mały żelowy, jego zadaniem jest oddanie energii gdy zajdą chmury na chwilę.
Liczymy dalej!
taki akumulator pewnie kosztuje ze 50 zł w detalu ( w hurcie 25 zł )
czyli do każdego panelu na farmie Activ Solar potrzebne jest 15 zł.
czyli 360 000 * 25 zł = 9 000 000 zł.
Czyli więcej niż 1/4 wartości firmy.
W takim przypadku jedną fabrykę.
Idąc dalej firma Activ Solar z ekonomicznego punktu, powinna wybudować sama sobie taką fabrykę lub kupić ją od Westy bo wg akcji jest wartat 9 000 000 zł .
a tak nie jest bo Westa jest warta więcej niż 83,3 Tira swoich akumulatorów w detalu i więcej niż baterie dla 4 farm solarnych na Krymie.
Stałem się dziś posiadaczem akcji tej spółki, bo czuję, że ktoś chce zarobić niezłą kasę na takie egzotycznej i odległej spółce, z której wiadomości docierają śladowe do Polski
--
Pozdrawiam
Wszystkich i mam nadzieję że moje obliczenia są jasne.