nwa hej, no nie po 39 groszy ;-). Dokładnie to po 50 gr. Na razie czekam i pewnie zagram spekulacyjnie jak będzie okazja. Co do zainwestowania tutaj większych pieniędzy na razie na pewno nie - zobaczymy jak będzie ale na pewno nie będę kupował za wszelką cenę. Wolę nie zarobić ;-)
Co do biznes planu to na pewno się zamykał ale to nie znaczy, że będą mieli 10 mln zysku netto. Na pewno zgodnie z BP zyski muszą wystarczyć na odsetki + kapitał do spłaty + jakaś nadwyżka chociażby ze względów bezpieczeństwa kredytowego.
Zgadzam się, że trudno wycenić wartość spółki, kiedyś pytałem tutaj wprost czy ktoś się orientuje jaki jest zwrot z wynajmu nieruchomości komercyjnych ale zdaje się żadna odpowiedź nie padła. Ja znalazłem gdzieś informację, że jest to ok 5%. Przyjmując, że tak jest stosunkowo łatwo (oczywiście w przybliżeniu) można wyliczyć jakie muszą być warunki kredytu aby ten interes się domykał. Tak czy inaczej możemy tutaj dość długo nie zobaczyć żadnych zysków, chociaż wycena na poziomie 20-25 mln może mieć podstawy ale to będzie już wycena wydmuchana, zakładająca, że cały BP wypali - ale żeby od razu 100?
Oczywiście nie takie cuda widziałem na GPW i jak zawsze problem ma ten kto kupuje na tzw. górce idąc z tzw. trendem ;-)