Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: to juz jest koniec, lecimy na 20 .... groszy

Sprawa dotyczy II kwartału. Graal zaksięgował sobie do przychodów finansowych 4,9 mln zł tytułem dywidendy otrzymanej za ubiegłoroczny zysk od Korala. Kłopot jednak w tym, że Koral jest spółką w 100 procentach zależną od Graala i tym samym objętą całkowitą konsolidacją w sprawozdaniach finansowych (sam Graal to zaznacza w sprawozdaniu). A w całkowitej konsolidacji dwóch spółek po prostu sumuje się konkretne pozycje, POMIJAJĄC wszelkie operacje jakie miały miejsce pomiędzy tymi spółkami (to chyba zrozumiałe). Graal tego nie zrobił, zaksięgował w swoich przychodach 4,9 mln zł dywidendy, które to pieniądze już raz wykazał w sprawozdaniu rocznym 2009 jako zysk netto. Tym samym "zdublował" tę kwotę zawyżając przychody finansowe o 4,9 mln zł. I tym samym o jakieś 4 mln zł zawyżył zysk netto. Operacyjnie wszystko się w sprawozdaniu za Ii kwartał zgadza(409 tys zł zysku). Ale na poziomie brutto już nie, bo zdejmując te 4,9 mln z przychodów finansowych z wykazanego 1,1 mln zysku brutto zostaje 3,8 mln straty. Czyli w całym I półroczu na poziomie brutto jest 0,6 mln zysku (zamiast wykazanych 5,5 mln) a na poziomie netto w zależności od odprowadzonych zaliczek wynik w pierwszym półroczu oscylował wokół zera (Graal wykazał 4,2 mln zysku). Ja myślę, że Wijata spanikował wiedząc o takiej stracie w II kwartale i zrobił na krótką metę "szaher-maher" przerzucając pieniądze z kieszeni Korala do Graala. Tyle tylko że to jest ta sama kieszeń i w wziązku z tym nie powinno być to ujęte w sprawozdaniu. Może Wijata liczy na to że skoryguje to w IV kwartale, gdzie Graal pewnie pokaże ładny zysk. Tak czy siak kupił w ten sposób trochę czasu, ale wykrzywił obraz sytuacji w spółce, która po prostu przyniosła w II kwartale dużą stratę. Ostatecznie skoryguje to audytor, a rozchodzi się o prawie 5 mln, a to w takiej spółce jak Graal zmienia postać rzeczy. Może do tego czasu będzie rosło, to jest giełda. Ale ja nie chcę być na papierze kiedy to wyjdzie, a wyjść może w każdej chwili. Wracając do mojego wcześniejszego porównania: uczeń oszukuje, tylko większość o tym jeszcze nie wie. Ja wolę stać z boku i obserwować. Mam mimo wszystko sentyment do Graala. Do ryb z reszą też. Zaraz będę jadł, ale nie Graala niestety. U mnie w mieście jego produkty są niedoznalezienia. Pozdro.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
GRAAL 0,00% 31,70 2016-11-16 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.