cóż. Ciekawe zdanie ale według nie trochę manipulujesz...dlaczego?:
1."Wittchen wypłacał od paru lat dywidendę z rezerw finansowych" nie wypłacał dywidendę z rezerw finansowych a z zysku, a jedynie dodawał do dywidendy rezerwę - co wg mnie jest super.
"Zgodnie z rekomendacją zarządu, na dywidendę miałoby trafić 67,2 proc. zysku za 2023 r., czyli 42,9 mln zł oraz dodatkowa kwota 22,6 mln zł z kapitału zapasowego utworzonego z zysków z lat ubiegłych" nie mam czasu sprawdzać lata poprzednie....
2. " a do tego sprzedaż leci na łeb." p hmmm rozwiń temat.
Zgodnie z wynikami za 3 kwartały, przychód spadł tylko o 4%...co wg mnie opisywanie jako sprzedaż leci "na łeb" jest zdecydowane na wyrost. zysk ok, mniejszy, ale choćby biorą pod uwagę musieli odczuć jak wszyscy globalny wzrost cen frachtu z Azji ( sytuacja na Morzu Czerwonym)...nie mniej wiemy ze inwestują w logistykę co powinno si przełożyć na wydajności i zakładam obniżeniu kosztów.'
Podsumowując z mojego punktu widzenia - kurs najniżej od chyba 2 lat, wiec zdecydowanie zapowiada sie na zmianę trendu. mając na uwadze dywidendę - uwaga nawet jak to będzie 2pln a nawet ciut niżej, daje niezły zysk - mając na uwadze obniżkę stóp procentowych w 2025 - to powinno tez wpłynąć na wzrost kursu. Oczywiście ważny będzie wynik Q4 , ale to okres świąteczny wiec liczę ze bedzie ok. Mnie przekonuje tez otwieranie nowych salonów stacjonarnych, nie wszyscy uciekli do Internetu...jedynie do tych świeć i zapachów nie jestem przekonany, ale zapewne to analizowano i widzą w tym sens.
Ja im kibicuje, fajna polska marka, która mam nadzieje będzie się dobrze rozwijała globalnie.
pozdrawiam wszystkich i wesołych świąt