Na blogu analizyprezesa.pl ktoś spytał się o kontrolę VAT-u w Eurotelu
23 lipca 2018 17:21Prezesie, co myślisz o aferze z VAT-em w Eurotelu? Te 2,6 mln, którego żąda US to chyba pikuś dla spółki. Ale pytanie jakie jest ryzyko, że podobne albo i znacząco wyższe kwoty, bo przecież przychody się mocno zwiększyły od 2013 roku, skarbówka może zażądać mogą przy kontrolach za kolejne lata?
Odpowiedz
UsuńOdpowiedzi
Prezes23 lipca 2018 17:58Im przychody zaczęły mocniej rosnąć bo zaczęli przejmować i weszli mocno w apple które jest drogim sprzętem. Oczywiście niczego nie można wykluczyć ale raczej trzeba to traktować jako wypadek przy pracy i nie powinno się zakładać że znowu jakieś zaległości im wynajdą. Kolejną rzeczą jest to iż gdzieś od 2016 firmy mało zaczęły kombinować (czytaj: mniej próbować obchodzić Vat i inne podatki ) więc ryzyko dodatkowych/zaległych podatków ogranicza się bardziej do roku 2014-2015.
Odpowiedź wydaje się sensowna. Ja jeszcze szukałem jakichś innych informacji na temat VAT-u w Eurotelu i trafiłem na wywiad z wiceprezesem Basińskim, który przyznaje, że w spółce trwa kontrola i że największe ryzyko z VAT-em widzi w niepłaceniu VAT-u przez któregoś z dostawców Eurotela. Co daje szansę z jednej strony na to, że problem był raczej jednorazowy (bo nieuczciwy dostawca się pewnie szybko zwinął), ale też i daje mniejsze szanse na wygranie ze skarbówką, bo przepisy solidarnej odpowiedzialności za wyłudzenia w VAT są dość jednoznaczne. I jeszcze link do wywiadu https://www.youtube.com/watch?v=fzSrhY6S3-Y