Napiszę jeszcze parę słów odnośnie ryzyka inwestycji w akcje Farmy..
Przed inwestycją w farmę kupowałem Getinoble Bank w cenach około 1,30 (sprawdźcie na forum GetinNoble Bank wątek "technicznie i fundamentalnie"). Papier doszedł do poziomów 1,9 od 1,1. Dobrze zarobiłem, ale wiem że sporo ryzykowałem ponieważ spółka jest z ogromnymi stratami i problemami kredytów frankowych. Mimo to kurs rósł pod zyski w 2018-19 r które w ostatnim czasie jednak poważnie zostały zagrożone (brak podwyżek stóp NBP oraz ustawa Frankowa).
Potem zainwestowałem pod debiut na 11 BIT. I tutaj postanowiłem zredukować pozycję z minimalną stratą około 3 %.
Dlaczego?
Ano dlatego że doszedłem do wniosku że zyski z Frostpunka są w cenach i nawet w przypadku sukcesu wzrost kursu może być ograniczony. Zainwestowałem w farmę bo ? Bo na zyski z WW3 nikt nie liczy w cenach. Wolę Farmę bo tutaj w razie sukcesu duży potencjał wzrostu- inny niż na 11 Bit.
A czym różni się tak naprawdę Frostpunk od WW3 w kategoriach potencjału sukcesu ? Jak dla mnie niewielka różnica. I 11bit i Farma, to spółki które wiedzą jak robić gry. Odbiór przez klientów ich gier jednak nikt nie przewidzi, jednak w przypadku Farmy mamy chociaż ważne opinie youtuberów...
Na koniec wrócę jeszcze do porównania GNB z Farmą. Skoro nie bałem się grać na GNB i zarobiać mimo ogromnego ryzyka to czym jest ryzyko na Farmie.
pozdrawiam
Jac