Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: Taki artykuł wysmarowali w parkiecie

Gdyby ktoś wpadł na pomysł dodruku akcji i puszczeniu ich w rynek to musiałby je najpierw objąć po cenie nominalnej, a ta wynosi na dzień dzisiejszy 10zł (przynajmniej wg obecnego statutu EFR). Ta spółka jest generalnie na dzień dzisiejszy największym "śmieciuchem" na GPW jeśliby wziąć pod uwagę jej C/WK z uwzględnieniem jej nominału, aktywów, zadłużenia itp. Problem polega na tym, że nie bardzo wiadomo czy z obecnych wierzytelności uda się coś wyciągnąć. Według mnie tak, ale to moja prywatna opinia. Kolejny ciekawy pomysł to sekurytyzacja, która pewnie też wypali. W połączeniu z faktoringiem daje niezłe jak dla mnie perspektywy i jest jakimś pomysłem na EFR.

Porównywalnym śmieciuchem był ADVADIS, ale tam postanowili w imię prawa oskubać akcjonariuszy obniżając kapitał zakładowy o 77% (z 1zł zmieniono na 0,23gr) pod nową emisję. Tam mamy 200 milionów akcji, a tu niecałe 5 baniek. Wcześniej proponowano ludziskom akcje o nominale 1zł i ci co wierzyli obejmowali je ze sporą przebitką, a teraz "nowym" oferuje się udziały po 23 gronie, a "starych" ma się w głębokim poważaniu (czyt. w pupie).

Zaniżanie ma na celu skupienie jak najwięcej akcji z rynku przed pozytywnymi infami w przyszłości. Przy obecnej cenie i free floacie na poziomie 54,83% głównym akcjonariuszom też nie opłaca się wywalać bo spółka jest blisko historycznych minimów i byliby sporo w plecy, a trzeba pamiętać, że główni akcjonariusze mają oficjalnie ponad 2 miliony tego papiera (ile nieoficjalnie tego nikt nie wie). Stąd ja się nie boję i powoli wchodzę poniżej 4zł. Ludziska też o tym wszystkim wiedzą i temu nie pozbywają się akcji, bo oni w porównaniu do głównych udziałowców to mają zainwestowane jakieś drobne. Zresztą chwilowo gdyby ktoś chciał to nie ma komu nawet opchnąć bo brakuje popytu. Kilka tysięcy akcji zwali kurs w otchłań 2zł, a może i jednego. Wtedy słabi pewnie wystawią to co mają za psie pieniądze i ktoś za jednym pozamiata. Obecnie zakup PKC za 300tyś zł wywindowałoby kurs na poziom10zł, ale z rynku udałoby się zdjąć zaledwie 60tyś. akcji czyli jakieś 1,21% ogółu, a więc raczej niewiele. No ale cóż tutaj ponoć trzeba mieć albo stalowe jaja, albo być zdrowo smyrniętym. Do mnie pasuje jak ulał.

Pozdrawiam serdecznie.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
GREMINWES 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.