nie wypowiadam się za często bo nie ma po co natomiast poczytać lubię i o ile w małym gronie było bardzo konkretnie i można było ciekawe informacje znaleźć to przy spekule wszystko rozbija się o hype i naganianie i wartości w tym nie ma.
Także żeby było wartościowiej.
W ostatniej promocji kupiłem Hard West - gra załapała się na halloween bo pasuje klimatem.
Gra jak na te 10zł absolutnie daje radę. Warta swojej normalnej ceny bez promo.
Widać pomysł, jest klimat - zarówno umieją to narysować, jak i ograć muzyką i historią. Prosta rozgrywka, dobrze wykorzystany silnik z wartościowym "wkładem własnym".
Widać też, że jest to niszowa produkcja. Bardziej fallout tactics niż UFO plus sam klimat trzeba lubić = na starcie tracą masę potencjalnych fanów serii zarówno Fallout jak i UFO. Sama kategoria z zasady wąska więc na miliony graczy nie można tu było liczyć.
Także grę określiłbym jako bardzo duży sukces jak na potencjał kategorii i historię studia.
Teraz czekam na PD w promo własnym czyli poniżej 100zł.
Sprytnie zagrali z tym DLC do PD, które umożliwiło dołączenie do wyprzedaży. Dobre zagranie i spora sprzedaż, natomiast 25% to jeszcze nie ten poziom, żeby się okazjowicze rzucili. Będzie też promo na 11 listopada po drodze. Zobaczymy ile zejdą.
W każdym razie ocenię sobie wtedy PD co do grywalności a póki co oczywiste jest, że:
- rynek dla PD jest większy od HW ale nadal wąski przez łatkę "skradanki"
- sama gra jest bardziej zaawansowana i przez to więcej warta od HW
- ludzie czekają na opcje modyfikowania i wtedy gra zacznie żyć własnym życiem (jest to w planach studia)
- i jak tylko wejdą mody, to pierwsze co się stanie to zamiast skradanki będziemy mieć taktyczną strzelankę, której ludzie oczekują
- i olbrzymi potencjał na DLC w taktycznym "strzelankowym" klimacie
i może wtedy ktoś się wreszcie obudzi i zabierze za prawdziwy marketing bo to całkowicie leży.
Przy wszystkich możliwościach jakie daje teraz marketing w sieci to właśnie ten element uważam za najbardziej zaniedbany przy PD. Jeśli to odpowiedzialność wydawcy to mocno zastanowiłbym się nad dalszą współpracą. Digital daje takie kosmiczne możliwości, że to wstyd po prostu. Opieranie się na samych platformach do sprzedaży i promocjach bez aktywnej komunikacji i strategii docierania do graczy na inne sposoby to poważny błąd.
Najważniejsza informacja dla mnie, to że wyciągnięto wnioski z tego małego rynku i niszowych kategorii i następny tytuł będzie adresowany do szerszego grona. Mam nadzieję, że uda się połączyć to z unikalnym klimatem, który obie wcześniejsze produkcje mają. Dlatego okupiłem się akcjami na potęgę i będę spokojnie trzymał i nawet skupował co jakiś czas bo to jest spółka, którą warto trzymać długofalowo. Nie jakieś studia jednego projektu ale bardzo konkretnie rozwijana strategia wchodzenia na kolejne poziomy zaawansowania i dobry i sprawdzony zespół, który moim zdaniem ma olbrzymi potencjał. Oby tylko poprawili marketing (zarówno gier jak i spółki) i będzie to świetna pozycja dla każdego długofalowego inwestora.