Bzdury piszesz, Allegro to jedyna platforma, której można zaufać. Próbowałem chińczyka Alliexpress. Niby jest tam cos podobnego jak w allegro , że zgłasza spór, ale to z robotem gadasz, na Ali Express zrezygnowałem z zakupu, ponieważ nie wywiązali się z terminu ale nie doszło jeszcze do wysyłki i niestety nie można było. Na siłę wypchnęli mi towar , żeby tylko nie robić zwrotu, zakupiłem gdzie indziej i miałem podwójnie. Druga kwestia jakakolwiek wymiana lub ZWROT nie jest realny i raczej nie jest praktykowany. Wiec pod tym względem DUŻY plus dla allegro, bo ze SMART odeślesz wszystko nawet używki bezkosztowo.
Platformy TEMU AliExpress i inne chińczyki to droga jednokierunkowa.
Inna kwestia lokalne platformy wymieniasz Vintage czy OLX: Ochrona kupujących to bajka dla dzieci. Po pierwsze płacisz dodatkowo około 50PLN na ochronę, której realnie nie masz.
Bo co ci chronią tylko tyle czy Cegła do ciebie nie doszła i czy otrzymałeś przesyłkę, ale już nie stan czy wady ukryte. Bo jak wyjdzie jakaś wada ukryta to już możesz sobie z cywilnego dochodzić. Na allegro zgłaszam problem w postaci sporo ze sprzedawca nawet do 2 lat odsyłam i po sprawie.
Allegro na plus za darmowa linie kredytowa w PAY do 4200PLN dla każdego, chyba żadna inna platforma tego nie oferuje.
erli.pl – kpina kupa wałkarzy brak ochrony kupujących, tam algorytm jakoś chyba wystawia oferty, bo jak jest jakiś nieosiągalny produkt na rynku to na erli.pl się znajdzie, no cóż , że to będzie jakiś wałek, ale jest popyt to i podaż się znajdzie, nieważne , że na oferta wałku ale oferta będzie.
Z punktu widzenia konsumenta, kupującego ALLEGRO jest na tą chwile najlepszą platforma, dla kogoś kto ceni sobie wygodę i bezpieczeństwo.
Z punktu widzenia sprzedawców to się nie wypowiem. Wiem , ze narzekają , że prowizje duże itp. Itd., ale główne biadolenie jest o to, że trzeba się trzymać prawa co Serwis allegro bardzo pilnuje, a wiadomo jak jest polska natura: cwaniactwo, gwarancja do bramy i się nie znamy, krętactwo, kombinowanie itp. itd.
Jeśli ktoś jest uczciwy wobec klienta, to nie ma co się bać allegro. Najwięcej biadolą kombinatorzy i oni właśnie wybierają alternatywy typu erli i olx.
Skupują jakieś Palety powystawowe i najchętniej chcieli by się tego pozbyć bez żadnej rękojmi 1rok ,a niestety allegro na to nie zezwoli.
To co piszesz, że musiałeś zgłosić na policje to w czym problem, ja już kilkukrotnie dostałem pełen zwrot z allegro w programie kupujących jak mi jakiś prywatny nie wysłał towaru i wcale nie zgłaszałem na policje.
Podróbki , żaden problem kupiłem podrobione JBV słuchawki, poprzez spor allegro udowodniłem że to podróbka raz , ze otrzymałem pełen zwrot, dwa , że gościowi od razu zablokowali konto. Akurat w kwestii podróbek są bardzo stanowczy i od razu są usuwane, ja dość często zgłaszam jak widzę jakiekolwiek naruszeni regulaminu.
Podsumowując ALLEGRO number 1 w portalach sprzedażowych, dużo wody w Wiśle jeszcze upłynie zanim ktoś im dorówna.