Dnia 2019-12-12 o godz. 21:37 ~JK napisał(a):
> Spora przecena dzisiaj w USA. Pewnie jutro też u nas zejdziemy z powrotem do 6 zł.
Niewykluczone.
Chociaż gołym okiem widać, że tu - stety, albo niestety - nie ma co porównywac. Choć spółka matka tak naprawdę poza nami nie ma nic specjalnie cennego, tam w USA obrócili dziś 900 tys. akcji - ponad 3,5 mln zł obrotu, a my mielismy 390 sztuk w obrocie.... Jak tu coś porównywac i wyciągać wnioski?
Jak się dziś czytało Stocktwits, to wychodziło, że Amerykanie nagle dziś "odkryli", że mają niebawem emisję i mocno to niektórych przestraszyło. Obojętnie ile tych akcji na razie wydrukują w spółce matce, my będziemy mieć wciąz tyle samo - po prostu wartość jednej naszej akcji wzrośnie w stosunku do wartości jednej akcji spółki-matki. Bo dziś na jedną naszą akcję przypadają wydrukowane dwie z hakiem spółki matki, a niebawem może będzie to 1:3.
Jak mam być szczery - podejrzewam, że Amerykanom dzisiejsza korekta o niecałe 10 procent do 1,40 USD wystarczy, by zaspokoić apetyty misiów i techników i od jutra pewnie znowu będzie rosnąć. Te 1,40 dziś na koniec sesji to raptem 20 centów poniżej maksymalnego zamknięcia w tym roku. A przy obrotach prawie 1 mln akcji, to pewnie ci co chcieli sprzedać - oddali.
Tak czy inaczej- najwazniejsze jest to jak Osser chce rozegrać sprawę nowej emisji w spółce matce i podanie infa o szpitalach. Ja bym stawiał na taki scenariusz: 17 grudnia walne, przegłosują mozliwość dodrukowania 25 mln akcji ( z 50 mln obecnie do teoretycznie 75). Ceny prawie na 100 proc - nie będzie.
Nie wiem, jaki kurs Milestone Scientific będzie we wtorek - Osser może nas zaskoczyć jeszcze nowymi infami - jutro zaczyna się szczyt anestezjologiczny w Nowym Jorku. Oczywiście z naszym udziałem i to w niemałej roli.
We wtorek może być sporo wyżej niż dziś. Jak przyklepią mozliwość emisji ( na pewno ta emisja faktycznie nie wyniesie 25 mln sztuk- to jest taki zapas na najbliższe lata) - kurs MLSS powiedzmy trochę spadnie. Wtedy Osser poda info o Compuflo w pierwszych amerykańskich szpitalach. Kurs poszybuje do nieba. Wtedy podadzą cenę nowych akcji, a sama emisja zajmie im pewnie góra tydzień (tak to się robi w Ameryce).
I po bólu.
A u nas - z niezrozumiałych dla mnie powodów - nikt nie interesuje się spółką, która jest główną częścią Milestone Scientific z obrotem dziś 3,5 mln złotych :-)
Nie wiem, gdzie oglądacie przebieg sesji w USA.
Ja zazwyczaj tu:
https://www.nasdaq.com/market-activity/stocks/mlss/latest-real-time-trades
Zobaczie, ile tam dziś było transakcji :-) Pewnie dużo więcej, niż przez całą historię notowań Milestone Medical na New Connect :-)
Ja rozumiem, że my mamy taki FF jaki mamy, ale to nie tłumaczy aż tak wielkiej przepaści w wymiarze zainteresowania obu spółkami.
A głupsi od Amerykanów przeciez nie jesteśmy.
No, zobaczymy, co tam jutro u nas będzie.