Onz - szczerze powiem że przebrnąłem przez twój post, ale nie wiem co miałeś tak do końca na myśli:)
Kupujesz akcje po to, żeby sprzedać je z zyskiem. Średnio mnie obchodzi świetlana przyszłość Road (bądź jej brak). Gram obecnie pod ATS, a strategię dostosowuje do wysokości kursu i ruchu na nim. Nie wykluczam że jeszcze będę grał na spółce po premierze ATS, ale ślubu z nią nie biorę, więc nic nie jest przesądzone.
Chyba oczywiste jest, że inwestujesz pod oczekiwania rynku. Jak gra będzie kiepska to kurs spadnie niezależnie od tego czy będziesz miał kapitalizacje 200 czy 20 mln i taka jest bolesna prawda. Działa to tez w druga stronę - sukces to wzrost niezależnie od kapitalizacji, bo sukces zawsze dobrze się sprzedaje.
Czynniki ekonomiczne są przydatne gdy określasz poziom wyjścia na euforii i poziom wejścia po irracjonalnej przecenie i tyle. A i tak zapewne nie trafisz w górkę i dołek bo rynek potrafi zaskakiwać w najmniej oczekiwanych miejscach.
Poruszamy się w kanale 22-28 zł (swoją droga świetna okazja do robienia kółek częścią kapitału, żeby amortyzować ewentualną porażkę premiery). Pamiętam jak po 11-12zł nikt tego ruszać nie chciał, a teraz nagle się zebrało towarzystwo i radzi czy gra jest dobra czy nie i czy aby na pewno zarobią na inwestycji.
W zasadzie są trzy wyjścia z nieszczęścia - jeśli nie wierzysz za bardzo grę, to ugrać niski zysk i uciekać albo ciąć straty (ja tak np. podziękowałem dzisiaj CiG po ugraniu 10%, bo jednak ta premiera niesie ze sobą ryzyko upadku kursu jak przy CDR), jeżeli wierzysz w grę to cierpliwie czekać, no i jeżeli liczysz na to, że znajdzie się więcej chętnych na akcje pomimo tego, ze nie wierzysz w grę to tez czekasz.
Wielu tutaj takich co nie za bardzo wierzy ale liczy na to że inni od nich drożej kupią, to od razu widać po forum i po tej lekkiej panice, że "kurs nie rośnie, a miał rosnąć":)
Swoja droga jeszcze miesiąc do premiery. W moim odczuciu za szybko poszliśmy w górę, pewnie pod jutrzejszy czat. Jeżeli chodzi o kurs, to osobiście obstawiam scenariusz lekkiego wzrostu przed czatem i korekty w trakcie jego trwania. W 90% przypadków tak to wygląda, co oczywiście nie znaczy że Road nie będzie w tych pozostałych 10%:) Dużo zależy od tego co powie prezes i w jaki sposób.