Panowie na naszej giełdzie panuje straszna amatorszczyzna. Właśnie przypomniało mi się powiedzenie jakie usłyszałem parę lat temu od emerytowanego już bankiera (bał jakimś tam dyrektorem działu).
Powiedział mi, że w operacjach biznesowych warto stosować pewne powiedzenie (Żydowskie jeszcze sprzed wojny - które słyszał od swojego mentora.
Czemuś biedny ? - boś głupi. Na giełdzie nie patrzy się jako podstawa do wyboru inwestycji na wyniki za miniony okres. Owszem te wyniki są istotne w przypadku spółek które mają zagrożone finanse. Brakuje rozeznania graczom na tej spółce a znajduje się ona w moim zainteresowaniu - stąd wiedza. Warto zobaczyć, że był to gorszy okres dla branży ale spółka uruchamia kilka nowych produktów, które powinny znacznie poprawić bilans zysków. W najbliższej perspektywie dywidenda (oceniam po wynikach 0,2zł).
Wyniki za 1kw 2015 powinny być już wyraźnie lepsze ale prawdziwy wynik pokaże dopiero 3 kw.
W kwietniu przed dywidendą oceniam potencjał kursu okolice 5-5,2 a po wynikach 2kw szacuję poziom kursu w okolicach 5,50 lub wyżej. Zostanie uruchomiona produkcja w nowej fabryce i nowe produkty.
Widzę szanse na kolejną dywidendę na 0,35-0,4zł.