Dnia 2024-06-05 o godz. 08:53 ~openerem napisał(a):
> po pierwsze dywidenda zawiera sie w cenie akcji a nie jak liczysz jest dodatkiem extra co z mojego punktu widzenia nic mi nie daje
> po drugie cena w czasie jest zmienna i Orlen może spaść w najbliższym czasie do września rynek może spadać więc i te wyliczenia nic nie dają - plusem takiej wymiany akcji Energa na Orlen było by to że orlen jest płynny i można by sprzedawać akcje w dowolnym momencie a w perspektywie roku i więcej Orlen jest raczej niedowartościowany i kapitał przesiadając się z banków może pompować Orlen co by sprawiało że i nasze pozycje po wymianie zyskiwały by na wartości a dla niektórych dywidenda była by dodatkową oczekiwaną bonifikatą - na kontach ike będzie na plus na zwykłych rachunkach neutralnie
> ja oczekiwał bym parytetu wymiany poniżej 4 - odjęcie z wyceny aktywów Energi i przeszacowanie naszych aktywów plus bonus za pakiet akcji więc skłaniał bym się nawet w okolice 3,5 bardziej obawiam się o czas realizacji dokończenia połączenia z Orlenem że będzie to jednak końcówka roku w związku z wycenami pozostałych zawęglonych energetyków aby oferta z Energę zbytnio nie odbiegała od rynku
odnoszę wrażenie,że dość swobodnie podchodzisz do fundamentalnej kwestii jaką jest dywidenda,szczególnie w spółkach energetycznych,które ze względu na regulacje państwa(rządu),nadzór URE nie mogą działać w pełni rynkowo,a to właśnie regularna dywidenda wpływa na wycenę rynkową akcji,wyobrażmy sobie sytuację,że poprzednia ekipa nie pozbawia energetyków dywidendy,gdzie byłby ich kurs dzisiaj,szczególnie kurs Energi która ma jedną,odpisaną do "0"elektrownię węglową.Dlatego,jeżeli faktycznie ma być uczciwie, to podejście 'ugabuga" jest bardziej racjonalne.