Forum Ubezpieczenia i emerytury

Re: Strategia Lwa jak zrezygnować???

Dnia 2008-06-25 o godz. 12:23 ewcia82 napisał(a):
> Witam mam pytnie!Od pół roku jestem ubezpieczona w ING
> Strategia Lwa-w chwili obecnej chcę sie wycofać co należało
> by zrobić w pierwszej kolejności???
Wystarczy że
> zaprzestane opłacać składki, a po trzech miesiacach umowa
> ulegnie rozwiązaniu???I czy moge liczyć na zwrot kosztów i
> kiedy by to nastapiło???
Z góry dziekuje za rady:)

Witam!

Ja też chcę zrezygnować z tego programu. W OWU napisali, że aby zrezygnować, trzeba wypowiedzieć umowę główną i ulega ona rozwiązaniu "z końcem miesiąca polisowego następującego po miesiącu polisowym, w którym Ubezpieczycielowi doręczono pisemne oświadczenie Ubezpieczającego" (art.38, p.1) oraz "umowa zostaje rozwiązana, po uprzednim wezwaniu Ubezpieczającego do zapłaty po upływie 90 dni od dnia, w którym nie została opłacona pierwsza zaległa składka".
Zatem:
1. Jeśli oświadczenie o wypowiedzeniu dojdzie do nich np. w lipcu, to umowa zostanie rozwiązana z końcem sierpnia. Czy wtedy składkę za lipiec trzeba jeszcze zapłacić?
2. Jeśli zaprzestanę płacenia składek, po trzech miesiącach przyślą wezwanie do zapłaty i co wtedy? Czy jeśli nie zapłacę zaległych składek zaczną mi narastać odsetki, kary za niezapłacenie? Oddadzą mnie firmie windykacyjnej? Dług urośnie do takiej kwoty, że zabiorą mi pensję, dom i co tam jeszcze?
Pytam dlatego, że mam te polisę od kilku miesięcy i w razie rezygnacji tracę cały zainwestowany kapitał ( tej chwili 800 zł). Wolałabym nie tracić więcej, ale jeśli po zaprzestaniu płacenia składek , po jakimś czasie miało się okazać, że jestem im winna kilkanaście tysięcy, to jasne jest chyba, że wolę "odżałować" utratę kolejnych 200 zł składki.
Proszę o odpowiedź, w jaki sposób ewcia82 rozwiązała swoją Umowę i co z tego wynikło.
Proszę też (ewcię82 i innych) o odpowiedź, czy o swojej rezygnacji lub jej zamiarze muszę poinformować swojego doradcę (agenta) ubezpieczeniowego.
W miarę możliwości, proszę o szybka odpowiedź, mam się spotkać z agentem za kilka dni, poza tym miesiąc się kończy i nie wiem, czy ryzykować utratę kolejnych 200 zł. w obawie przed zagarnięciem całej wypłaty i oszczędności za ewentualne zaległe 600 zł + odsetki :)