Energo wiele zależy od tego co zobaczymy w przyszłym miesiącu, czyli w raporcie rocznym za 2018 r. To będzie szok dla niedowiarków. Ale kolejny HIT to jak dla mnie raport za I kwartał 2019 r. gdzie będzie... na prawdę grubo. Wtedy, po tych dwóch raportach finansowych nawet super pesymiści zmienią zdanie i będą brali tanią perłę, ale na o wiele wyżej wycenianej już spółce. I o to chodzi. Chodzi o to, by być jednym z pierwszych. Ten co jest na początku peletonu widzi najwięcej, szczególnie w momencie zbliżania się do szczytu. To MY będziemy widzieć gdzie się kończy i spokojnie poszukamy innej spółki.
Na tym polega giełda. Ci co na początku nie dostrzegają danych fundamentalnych, możliwości, raportów, poprawy finansów są z tyłu i co najwyżej mogą bawić się w tzw. kółka. A potem frustracja, że jak to, im się udało a My co?
Ja na początku ustawiałem sobie targeta na 1,7-2 zł, ale po dokładnej analizie AF, po wyjazdach, po sprawdzeniach odpuszczam sobie. Mój target jest sporo wyżej. I coś mi się zdaje, że długo nie będę musiał czekać do jego realizacji.
Fakty są takie:
- spółka jest niedowartościowana względem tego co ma, mieć będzie
- spółka skokowo poprawia wyniki finansowe i tak będzie co najmniej przez kilka kolejnych kwartałów
- po raporcie z kwietnia wskaźniki ulegną skokowej poprawie
- Mackiewicza, Bełchatów, Ossera, Obywatelska to nie bajka, to jest, istnieje i ma się co raz lepiej
- spółka ma i inne aktywa jak choćby akcje Genergy o wartości prawie 12 mln zł
- spółka przejmuje SURTEX ze swoimi interesującymi nieruchomościami w Gdyni, Łodzi, Poznaniu i Przemyślu
- spółka ma i inne grunty, naktórych w niedługim czasie zacznie się budowanie
Pozdrawiam Adam Kruchy