Widzę że się przygotowałeś, generalnie coś w tym jest bo nie wiem czy wiesz ale IRL wszedł na naszą giełdę żeby stać wiarygodnym kontrahentem w sprzedaży do polski energii, notowania na gpw na pewno pomagają zawieraniu kontraktów a firma z bezimiennej stała się "bardziej cywilizowana", myślę że gdyby nie liczyli na solidny zarobek na handlu z Polską to nie wchodziliby na gpw. W 2015 sprzedali w Polsce energii za 10 mln eur w stosunku do 2,5 mln eur w 2014 czyli jak widać zaczyna się to kręcić. Generalnie ja nie patrzę na politykę tylko bardziej na liczby czyli mnie intetesują raporty finansowe oraz sytuacja rynkowa w której działa irl. Jeżeli chodzi o finanse to jest bardzo dobrze, pomimo spadku przychodów który jest mniej ważny niż zyski (to jest pośrednik i jak taniej sprzedaje to i taniej kupuje) firma pokazała rekordowe zysk, wygenerowała dużo gotówki, spłaciła w tym roku 2 kredyty, bilans ma bardzo zdrowy a zyski mogłyby być większe gdyby nie amortyzacja wiatraków. Na koniec jeszcze dwie perełki : irl ma podpisaną z rządem Litwy gwarancję stałej ceny produkowanej energii z wiatraków do 2020 za 89 eur /mwh a obecna cena rynkowa jest 3 razy niższa (25-30 eur)!!! Druga perła to fakt że importują 80% sprzedawanej energii z Rosji i tutaj ważny jest kurs rubla do euro który jest o 10% wyższy niż rok temu - generalnie na początku 1 kw był nawet 20% wyższy r/r co może oznaczać rekordowe wyniki za 1 kw 2016. Myślę że dobre wyniki za 1 kw 2016 oraz sowita dywidenda skłoniła insajderów ze spółki do zakupów w ostatnim miesiącu akcji za ponad milion złotych s to zawsze jest dobry prognostyk na przyszłość. Każdy doświadczony inwestor zdaje sobie sprawę że kurs takiej firmy powinien być z 50 % wyższy czyli w okolicach 30 zł i w mojej ocenie powinniśmy dążyć w tym kierunku.