Ok, ale to, że coś się długo konsoliduje jeszcze nic nie oznacza. Nie można zakładać, że długa konsola równa się jazda do góry albo jak mocno spadło to napewno wróci. Są spółki, które już nigdy z konsolidacji po krachu nie wstały, albo cały czas systematycznie lecą od początku. Tak na szybko do głowy przychodzi mi jako przykład Allegro czy choćby GoPro. Czemu? Bo sentyment nie wrócił, albo hajp i moda na spółkę była jednorazowym zdarzenie.
Nie wiem czy znasz historie TEN, prezesa Zuzałka, Popowicza od naszej klasy i cały ten wcześniejszy bajzel. To jest spory, negatywny bagaż i duży kapitał pamięta co było. W związku z tym ten duży kapitał zapewne mocno się przypatruje, ale też ocenia szanse. Bez dużego kapitału nic nie urośnie, bo ulica nie ma pieniędzy w odpowiedniej ilości.
Na GPW masz masę spółek, dlaczego uważasz, że ta będzie atrakcyjniejsza od wielu, wielu innych? Bo zarabia? Bo ma fundamenty? Wiele spółek to ma. Dlaczego ktoś ma zainwestować tutaj, a nie np w XTB, LPP, w Lubawę, CDR, Datawalk, czy choćby wcześniej przede boomem KGHM? Dlaczego miał stawiać na TEN, firmę od dwóch gierek tak naprawdę? Ja robię kółka, ktoś kupuje pod dywidendę, ale pod same wzrosty na kursie to jest setka lepszych spółek na GPW, albo ewentualnie można iść na takie SP500, Daxa np.
Sumują trend od dołka jest wzrostowy i aktualnie nic nie wskazuje na to, że to ulega zmianie. Jesteśmy w korekcie, przed nami raport, dywidenda to fakt. Natomiast osobiście uważam, że 150 jest totalnym maksem na ten rok, ale nawet to nie jest pewne. 300 nie wieżę w to, bo nie ma z czego pompować balonika.