Dnia 2023-06-06 o godz. 17:27 ~jasiepytam napisał(a):
> Czy jesteś świadom, ilu inwestorów straciło majątki przez 'hurraoptymistyczne' komunikaty w latach 2020-2021?
>
Wielu i wiele kasy.
Ale mi nikt nie może zarzucić naganiania na kupowanie akcji tej spólki.
Jeśli ktoś twierdzi że w USA świat wygląda inaczej , niech zapozna się z historią Elisabeth Holmes i firmy Theranos. Zła Krew - dobra lektura, Drop Out - dobry film. Theranos padł w 2017/2018. Holmes do więźnia trafiła wiosną 2023.
Co do tego kogo i za co pozwać
- można KNF i GPW za brak nadzoru - ale w pozwie trzeba wykazać i udowodnić ten brak nadzoru. Życzę sukcesów. KNF teraz kończy postępowania za wykroczenia z 2018 2019 roku. Czyli dzialają ...państwo z dykty, ale działa.
- można pozwać Spółkę, ale za co ? Zresztą ze spółki się nic nie ściągnie
- można pozwac Wojciechowicza, jako Zarząd jednoosobowy. I to faktycznie najłatwiej.
Ale trzeba szkodę udowodnić i uzasadnić. Nie wystarczy napisać pozwu, że Wojciechowicz bajdurzył, ja mu uwierzyłam i straciała tyle kasy.
A wpis sądowy to 5% wartości przedmiotu sporu.
Gdybym był akcjonariuszem (byłem, sprzedałem po jakies 9 zł) i chciał złapać Wojciechowicza - poszedłbym na Walne. To kosztuje, czas i pieniądze , ale trzeba.
Za lata 2020 -2021 żaden akcjonariusz nie przyszedł na Walne by zadawać Wojciechowiczowi trudne pytania . Czyli nie czuli sie skrzywdzeni ?! A jeśli czuli - czemu odpuścili ??
Ja na walnym za 2022 pytałbym o sens inwestycji iw Naturativ. Przeciez to jest ewidentne wyprowadzenie kasy ze spółki. KUpno udziałów w spółce która nigdy nie miała jakiegokolwiek zysku to jawna niegospodarność. I Prezes który takie decyzje podejmuje na absolutorium nie zasługuje.
Nawet jeżeli Walne głosami kumpla/slupów Wojciechowicza (wojciechowicz nie może głosować) absolutorium przegłosuje, to taką uchwałę można skarżyć do sądu jako niezgodną z dobrymi obyczajami biznesowymi - bo spółka dołuje a prezes wyprowadza kasę.
I jesli sąd taką skargę uwzględni - to może otworzyc drogę do roszczeń o odszkodowanie do Wojciechowicza.
A Wojciechowiczowi do absolutorium wystarcza 10.000 glosów jego kumpla.
Dwa lata temu dawałem tu podobną propozycję - nikt nie skorzystał.
Czy teraz znajdzie się ktoś kto się odważy ?