Dnia 2025-10-15 o godz. 22:02 wilk_z_ksiazecej napisał(a):
> Lu4xigi w pełni się z Tobą zgadzam.
> Identycznie to widzę, zresztą także to opisałem -
jedyna niewiadoma dla mnie polega na tym, czy 1,022 mld dla wszystkich za akcje, czy tyle dla Grupy Azoty. Jednak dla całości to i tak bez znaczenia, bo chodzi głównie o oczyszczenie sprawozdania.
ad rem:
tu są moje wyliczenia, pożyczki Azot i Police dla Polyolefins, a także ile z 1,022 mld fix za akcje
https://www.bankier.pl/forum/temat_re-psychologia-gieldy-errata,72396241.html
sumarycznie i to ze stanu na 31.12.2024 (dane pełne) wychodzi że jest szansa wyjścia nie z 1 mld a 2,3 mld. Podobnie jak banki Azoty i Police są wierzycielem i dlaczego mają zwolnić akcje z zastawu i nie mieć zabezpieczenia a skoro Orlen oferuje
cytat: "Oferta zakłada nabycie wszystkich akcji GAP, w tym majątku wchodzącego w skład GAP, wolnych od wszystkich obciążeń na zasadzie cash free de---bt free."
czyli bez długów to co Azoty i Police mają pozostać
https://i.ibb.co/9H9vBWqb/pozyczki.pngwg stanu na 31.12.2024 było to 1,471 mld zł, i co sprzedają za 1,022 mld?
Ludzie nauczyli się tak:
Ktoś kupuje całość, płaci ale i potrąca długi ale tu akcji nie można nabyć, bo najpierw trzeba zastawy zdjąć i to dla wszystkich akcji a zdejmie się je jak spłaci się dług.....Enigmatyczne finansowanie przez Orlen to kolejna bujda, przecież jakby Orlen kredytował to byłby dodatkowym wierzycielem (tzn via Lotos jest i tak z 300 mln). Polimery pod wodzą Azot dostaną tyle kasy ile trzeba i jak wszystko wyczyszczą dostaną za akcje 803 mln wg oferty . Przy tej ofercie za akcje Polyolefins wychodzi 13,39 zł tzn że kapitał zakładowy jest jakby powiększony o inflację bo nominał to 10zł ale to nie jest agio....
ad rem:
Myślę że na otwarciu nie ustawiono zbytnio kursu, rynek zaregował poprawie ale wtedy wymuszono kapitałem takie spojrzenie że budujesz za 7 czy 8 mld a sprzedajesz za 1 mld...Samo info miało też mieć psychologiczny efekt na akcjonriuszy Orlen tylko kto na fixingu Orlen wywalał 2,3 mln akcji za 200-cie baniek?
ad rem: niech sobie inni piszą co chcą ale akt. max zasięg to 55zł.