W przeciwieństwie do "Ziemianina" uważam, ze przejęcie Bronisławia ma bardzo istotne znaczenie, nie z punktu widzenia stanu obecnego, a przyszłych zmian w perpsektywie nowych uwarunkowań związanych ze zmianami regulacji rynku skrobi.
System kwot produkcyjnych, a więc limitowania produkcji będzie zniesiony od sezonu 2012/13. Zostanie tez zniesiony system bespośredniego wsparcia finansowego tego sektora, które i tak w ostatnich latach znacznie zmalało (dopłaty do eksportu zniesione w końcu 2007 r, dopłaty do przerobu skrobi na cele niespożywcze - też zniesione, w Polsce praktycznie nie funkcjonowały). Zmieni sie (juz się częściowo zmienił) system dopłat uzupełniających dla plantatorów ziemniaków skrobiowych. Krótko mówiąc będzie w tym sektorze wolny rynek. Dotychczas istniejący system regulacji tego rynku powodował, że praktycznie nie było zmian w tym sektorze. Wprawdzie kilka namniejszych firm wypadło z rynku, ale nie miały one większego znaczenia dla całej branży.
Teraz, gdy będą zupełnie nowe realia funkcjonowania zakładów szybko dojdzie do procesów konsolidacji, bankructw części firm i przejęc. Już te procesy mają miejsce (upadłośc zakladu w Iławie) . Częśc rynku zaczyna koncentrowac się przy ZPZ w Luboniu, który przejmuje kontrolę i zacieśnia wspolpracę z innymi zakładami zlokalizowanymi w Wielkopolsce i na Kujawach. PEPEES przejmując pakiet wiekszościowy w Bronislawiu też idzie w tym kierunku. W najbliższych latach w praktyce tylko te dwa ośrodki (Luboń i Lomża) będa mie znaczenie w branży. Konsolidacja sektora jest nieunikniona. A w perspektywie i dywersyfikacja produkcji (mam na mysli produkcję skrobi ze zbóż w PEPEES-ie).
Obecnie jest 10 zakładów produkujących skrobię z ziemniaków i 1 ze zbóż. Za kilka lat będzie ich o połowę mniej.
Średnia wielkośc produkcji zakładu skrobiowego na Zachodzie jest mniej wiecej taka, jak nasza cała roczna produkcja
Popyt na produkty srobiowe w Polsce i na świecie jest bardzo wysoki i stale rosnący. IMPORT do Polski produktów skrobiowych w 2010 r. (według wstepnych, niepełnych danych) przekroczył 360 tys. ton !!!!! Produkcja krajowa skrobi ziemniaczanej to nieco ponad 100 tys. ton (w 2010 r. moze nawet mniej), skrobi ze zbóż (głównie syropów) pewnie ponad 350 tys. ton (jeden producent, ze względu na tajemnice handlową GUS nie podaje tej wielkosci).
O rosnących cenach (w tym również cenach zbóż i skrobi zbożowych) pisałem wielokrotnie. W sytuacji rosnącej konsumpcji żywnosci na świecie i owczego pędu do zwiększania udziału energii odnawialnej (biopaliwa), ceny surowców rolnych będą nadal wysokie. Nastapił koniec ery taniej żywnosci, a wiec początek koniunktury i hossy dla spólek i fim sektotra spożywczego. Warto miec to na uwadze, dokonując inwestycji giełdowych.
P.S. Ty Ziemianin, jak widze masz wiedzę na temat tego, co się dzieje w PEPEES-ie, ja mam jako takie pojęcie o całej branży - chetnie wymienię poglądy na przykład mailowo wiesiekpln@gmail.com