Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  1,57 zł , zmiana od tamtej pory: 54,14%

Re: rok temu kurs EMT powyżej 3 PLN

No ja się z tym zgodzę że w usługowych wartością jest tak jakby kapitał ludzki którzy pracując wytwarzają kasę ale zawsze trzeba pamiętać o racjonalności tej wyceny bo na spółkach produkujących gry mamy do czynienia z szaleństwem niczym innym ostatnio jakiś analityk walnął z BOŚ że uważa że cd projekt wygeneruje 1 mld zysku co przy obecnej kapitalizacji daje c/z=19 i powiedział że sugeruje to niedowartościowanie ja aż pokiwałem głową dosyć że 1 mld zł zysku to jest bardzo duży wzrost do obecnego stanu i musiałoby wszystko wypalić idealnie ale mówić że c/z=19 to nie dowartościowanie ( ja wiem ktoś powie ale branża produkcji gier jest wyceniana na c/z=20 na świecie czy trochę wyżej ale trzeba zaznaczyć że przy takiej wartości mamy do czynienia także z tym że zysk będzie ostro rósł) LUDZIE NA GPW JEST TYLE SPÓŁEK WYCENIANYCH NA 10 I NAPRAWDĘ DOBRYCH A TU UWAŻAJĄ ŻE C/Z 19 NIEDOWARTOŚCIOWANIE I TO PROGNOZOWANE. Na deweloperach także w 2006-07 też prognozy mówiły o coraz większych zyskach bo w Polsce mieszkań brakowało a jak się skończyło - tam jest zbyt duże ryzyko. Np. jak wycenić KRUKA bierzecie ERC odejmujecie zobowiązania amortyzujecie o inflacje i macie kasę jaka do spółki wpłynie w ciągu 10 lat najlepiej to jeszcze odnieść do krzywych odzysku czy to ERC nie jest zaniżone/zawyżone i porównać do branży czy mają podobne krzywe. Wiecie bo jak ktoś podaje ERC 3 mld a za 2 kwartały leci że to 1 mld to po prostu was rąbie i to jeszcze przy nie zmienionych warunkach gospodarczych. Wiadomo w coś jak inwestujecie to trzeba jak najlepiej się na tym poznać żeby później nikt was nie rąbał i trzeba patrzeć na akcjonariat bo jak jest karkosik sołowow i jeszcze kilku innych to lepiej sobie odpuścić bo jak cena spadnie do jakieś bardzo niskiej ty chcąc sobie dokupić by mieć te akcje taniej to oni wtedy wylecą ze skupem akcji - wycofaniem i tyle zarobicie z takimi bardzo ciężko inwestować tam gdzie akcjonariusz nie jest pazerny jak spółka ma się gorzej to nie wycofuje z giełdy a kasę którą ma inwestuje sobie w inne biznesy.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ELEMENTAL 0,00% 2,42 2020-12-17 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.