Dnia 2017-03-01 o godz. 20:50 ~Kiss napisał(a):
> Podziwiam skrupulatność i merytoryczne podejście do tematu Echa informacje ktore napływają wg mnie sa pozytywne lub bardzo pozytywne. Pytanie czemu taki słaby kurs. Co jest nie tak przecieź tak dobra spółka ktora realizuje olbrzymie projekty powinna dac sobie rade z prowadzeniem kursu zwłaszcza ze taka mała ilośc akcji jest w rekach tzw ulicy. Moze to problem małych obrotów złego aminatora. Prosze o rozwiniecie tematu.Pozdro dla voodza.
Problemem według mnie w tym momencie jest chwilowa hossa na np wig20, wszystkim nagle zaczęły się mażyć 50 % wzrosty w tydzień, pojawiają się spekulanci wszędzie itd. echo jest świetną spółką ale na dłuższy okres, ponieważ zdarzają się wachania tak jak to miało miejsce w ostatnich tygodniach, wynikają one z niecierpliwości ludzi, którzy oczekują dużych wzrostów - przecież inne spółki rosną, problem w tym, że tego typu wzrosty mogą zakończyć się równie szybkimi spadkami (wystarczy popatrzeć na pełne arkusze zleceń w takich firmach), dla mnie echo jest spokojną przystanią w której nie strace, a zyski roczne na poziomie 8-20 % (z możliwościami dużo wyższymi) są dla mnie bardziej niż zadawalające
owszem pojawiają się info o nowych projektach mieszkaniowych i ostatnio niespodziewanie o projekcie biurowym w katowicach, ale bardzo duża ilość informacji rozchodzi się gdzieś po zakamarkach, a ludzie panikują i są płochliwi
Mnóstwo informacji można znaleźć które utwierdzają w przekonaniu, że echo jako inwestycja długoterminowa jest strzałem w dziesiątkę, Przykład - ostatnio niektórzy zaczęli panikować bo echo planuje emitować obligację, akurat to było wiadome już wcześniej i jest czymś pozytywnym "Nadal będziemy pozyskiwać kapitał z wolnych przepływów gotówkowych i emisji obligacji. Nie zamierzamy jednak wycofywać się z giełdy — mówi Nicklas Lindberg, prezes Echo Investment" - ponieważ obligacje są tańsze niż kredyt, lepsze niż emisja akcji z wiadomych powodów, - niektórzy piszą, że dlaczego robić emisję, gdy można z zysku inwestować, otóż dlatego ponieważ echo ma duże plany i nie wiadomo jak się zakończą negocjacje np zakupu banku ziemi albo sprzedaży nieruchomości, więc może się okazać, że będzie moment w którym jakaś inwestycja przeleci "koło nosa" ponieważ należy pamiętać a zachowaniu wymaganego poziomu kapitału rezerwowego itp, a nagle w tydzień nikt nie zrobi później emisji obligacji, dlatego też póki co nie słyszymy o dywidendzie (nie tylko dlatego, że jeszcze nie ma wyników za 4q - bo też 2 transza zaliczki jest odwlekane z tego samego powodu), a płynność finansowa musi być zachowana. (większość negocjacji prawdopodobnie zakończy się w drugiej połowie roku)
Patrząc na decyzje jakie podejmuje echo, uważam, że jest zarządzana wzorowo i ma wciąż olbrzymi potencjał wzrostowy, niestety ludzie nie potrafią prawidłowo interpretować / łączyć faktów / wyszukiwać informacji, przykładem jest np resi4rent lub cityspace, lub chociażby najłatwiejsze powiązanie z EPP, ciekaw jestem ile osób pamięta o:
Rozpoczynając działalność, EPP zarządzała aktywami wartymi 1,18 mld euro; miała też podpisaną z Echo Investment umowę gwarantującą – przez najbliższe trzy lata -prawo pierwokupu części obiektów biurowych bądź́ handlowych obecnie budowanych lub projektowanych przez Echo Investment. Korzystając z tego prawa już w październiku EPP podpisała z Echo Investment przedwstępną umowę kupna siedmiu budynków biurowych z ok. 112 tys. m.kw. powierzchni najmu. Łączna wartość nieruchomości w dniu podpisania umów wynosiła niemal 264 miliony euro. Przedmiotem transakcji były biurowce O3 Business Campus w Krakowie, Tryton Business House w Gdańsku, A4 Business Park w Katowicach oraz Symetris Business Park w Łodzi.
dodatko może być istotne w przypadku EPP:
09/03/2017Wstępne przedstawienie wyników rocznych
10/03/2017Extraordinary General Meeting