Dla mnie punktem wyjścia do analizy jest cena sprzed pandemii. Agora oscylowała 10-15 ze srednią gdzieś tak w okolicach 12.
Pierwsze pytanie to czy coś na pandemii trwale straciła. Nie. Stracili rok zysków z kin, ale wszystkie dostępne badania pokazują ze ludzie chcą chodzić do kin. Nie nastąpiło to co w przypadku podróżowania że ludzie deklarują mniej latania bo się boją ze mogą nagle gdzieś utknąć. W kinie nie da się utknąć.
Drugie pytanie to czy coś się przez ten rok zmieniło w otoczeniu biznesowym. Tak. Po pierwsze wygrana Bidena (co już pokazał kurs) daje gwarancję przeciw zakusom rządu. Nie ma szans by ponowiono próbę przejęcia i zniszczenia spółki. Pojawił się też podatek od reklam, który dotknie głównie GW, w mniejszym stopniu Heliosa bo dla wszystkich sieci kin będzie identyczny więc nie zmieni konkurencji. Na rynku gazet GW oberwie bardziej bo przyjazne rządowi gazety nadrobią straty dostają płatne ogłoszenia.
Trzecie pytanie to nadzieje na przyszłość. Tu wiadomo dużo będzie zależało od wyników przyszłych wyborów. Ewentualna wygrana opozycji i powrót do równomiernego reklamowania się spółek państwowych w GW to będzie spory impuls. Ale przewidywanie wyników wyborów za trzy lata to taka sama ruletka jak gra na giełdzie :-)
A dla tych co lubią stawiać na jedną kartę jest jeszcze jeden argument. W przypadku wygranej opozycji lub jeśli sędziowie sami się ogarną i zrobią porządek we własnym gronie. Na Agorę czekają potężne odszkodowania. Spółka państwowa może się reklamować gdzie chce i rząd formalnie nie ma na to wpływu i jedyne co można zarzucić to np. Obajtkowi działanie na szkodę spółki. Ale rząd wykupują ogłoszenia o koronawirusie we wszystkich mediach oprócz GW potraktował nierówno podmioty gospodarcze. To nie jest sprawa na kilka lat ale starsi pewnie pamiętają. RMF dostał odszkodowanie po wielu latach. A wcześniej odszkodowania dostawały JTT i wiele innych spółek.
Moim zdaniem GW jest obecnie znacznie silniejszą spółką niż kilka lat temu. Zgodnie z zasadą co nas nie zabije to wzmocni. Mimo ciągłego utrudniania pracy, nierównego traktowania przez rząd oni ciągle trwają, a cyfrowych prenumeratorów przybywa im w niespotykanym nigdzie indziej w Europie tempie. Gdyby kiedyś wróciło równe traktowanie konkurencja nie będzie miała z nimi żadnych szans. No ale to jak pisałem stawianie wszystkiego na jedną kartę. Bo Zmiana może nastąpić za 3 a może dopiero za 13 lat.
Ja by NIE ryzykował i nie zakładał że będzie 20zł za akcję w ciągu najbliższego roku. Ale z drugiej strony patrząc na wartość księgową 15zł to sensowna wycena.
Osobiście zakładam 10zł za rok i pod tym kątem kupuję. Mam w Agorze około 20% moich oszczędności, ale nikogo nie namawiam, bo to na emeryturę, więc co kilka miesięcy dobieram im dłużej kurs będzie niski tym więcej tanio dokupię. Jak wróci w okolice 10 to przestanę dobierać. Bo w 15 ani 20 na razie nie wierzę.