Na potrzeby własne zrobiłem sobie zestawienie za trzy kwartały IQ, IIQ i IIIQ 2019 z pozycji
odpowiednio................. .......IQ,........... IIQ i .....IIIQ [mln]
1. środki pieniężne..... .......11.4 mln, 12.6, 10.6
2. zobowiązania i rezerwy.. 3.9, 3 (po oczyszczeniu z ok. 5 mln rezerw na dywidendę), 3.7 mln
3. aktywa obrotowe ............12,7 , 14,7 , 12.1
Gdy chodzi o bilans jest on bardzo prosty z racji specyfiki spółki stąd bardzo łatwo robić takie porównania
Jakie wnioski?
Ze swej strony pierwszym jest ten o którym pisałem a więc odbudowanie kapitąłu obrotowego w tym środków pieniężnych po wypłacie dywidendy. I idąc w tym trybie można z dużym prawdopodobieństwem oszacować, że na koniec grudnia a więc za nieco ponad dwa miesiące kapitał obrotowy zostanie odrobiony co najmniej do tego sprzed wypłaty dywidendy przy tym średnia liczba subskrypcji jest większa niż w I i IIQ mimo lekkiej korekty we wrześniu.
Można szacować, że stan gotówki na koniec grudnia zwiększy się do ok. 13 mln (ew. mniej o kwotę z inwestycji we własną treść patrz. raport bieżący) a więc już od 1 stycznia będziemy kupować taniej niż z końcem czerwca przy czym dodatkowym atutem będzie perspektywa 6 miesięcznej dywidendy na poziomie 5-7?% w skali roku co przy półrocznym okresie przekłada się na 10-14% stopy zwrotu z samej dywidendy.
Ze swej strony zadałbym pytanie czy warto kamuflować aż taką dużą kwotę gotówki? czy nie jest korzystniej zainwestować w poszerzenie dystrybucji? a patrząc na koszty być może dla samej księgowości warto zwiększyć finansowanie dłużne co przy np. 10 mln emisji obligacji dałoby w połowie 2020 ponad 20 mln na inwestycje plus dywidenda łącznie blisko 30 mln.
1. spółka odrobi dywidendę z końcem grudnia
2. każdy kolejny kwartał to już in plus
3. średnia liczba subskrypcji większa niż w II kwartale 2019
poniżej własne przemyślenia
4. czas na inwestycje i to większe
5. patrząc na obecne przychody i zyski oraz podatki spółka zbyt nisko zadłużona i nie piszę tego jako ukryta zaleta a bardziej jako miejsce do zastanowienia zarówno w kontekście kosztów jaki inwestycji
*na potrzeby własne a więc mogłem gdzieś popełnić błąd liczenia lub literówkę