też po przeczytaniu tego raportu stwierdziłem że to kupy się nie trzyma więc zadałem pytanie do firmy "witam jestem inwestorem mam około 20000 akcji firmy procad i mam pytanie skąd się wzięła taka strata w IV kwartale i czy sprzedaż desartu została zaksięgowana bo w raporcie zostało to wspomniane o zysku ponad 2ml zł ,ale fa była wystawiona na ponad 5mil złotych i taka kwota powinna być zaksiegowana w dn wystawienia fa .pytanie to umieszczę też na forum bankiera ,uważam że wyjaśnienie prezesa się nam należy , nie tylko puste słowa o dobrej kondycji finansowej spółki .czekam na odpowiedz pozdrawiam
oto odpowiedz z procarda oto odpowiedz
Witam,
Sprzedaż Spółki DESART została zaksięgowana zgodnie z zasadami a wynik na sprzedaży udziałów został opisany w nocie nr 30 w Sprawozdaniu finansowym PROCAD SA.
Wynik ten przedstawia się następująco (w tys. zł):
Przychód ze sprzedaży udziałów w DESART
5 873
Koszt nabycia sprzedanych udziałów w DESART
- 3 781
Wynik na sprzedaży udziałów
2 092
Odnośnie czwartego kwartału:
PROCAD już w trzecim kwartale wykazał niskie wyniki operacyjne co jest efektem kilku czynników, między innymi, zmieniającej się polityki dystrybucyjnej oprogramowania firmy Autodesk, spadku marż, wzrostu kosztów wynagrodzeń (obserwowana w całej gospodarce presja płacowa). Trzeba też pamiętać że w czwartym kwartale ujmowane są wszystkie koszty dotyczące danego roku takie jak: premie, zrealizowane i zamykane w 2018 roku usługi (np. doradztwa gospodarczego).
Janusz Szczęśniak
__
Wiceprezes zarządu
więc wniosek z tego że kasę ze sprzedaży desarta rozdzielili w firmie według zasady bo nam się to należało.