Novavis aby został liderem potrzebuje finansowania czy to emisją akcji czy pozyskaniem inwestora strategicznego. Jak widać z raportów spółki to Novavis jako jedyna firma nie zgłosiła NWZA ,a 01Cybaton i Columbus tak.
Szkoda ,że inwestujecie w akcje ,a nie wybieracie się na WZA.
Z WZA dowiedzielibyście się ,że Novavis prowadzi rozmowy z min. 3 potencjalnymi inwestorami. A w związku z tym ,że dalej nie ma informacji o NWZA i ewentualnej emisji akcji ,to jasno można stwierdzić ,że rozmowy cały czas trwają.
Z informacji tych wynikało ,że podpisanie umowy inwestycyjnej możliwe jest w tym roku ,jednak należy zwrócić uwagę ,że otoczenie rynkowe się zmieniło na korzyść Novavis i stawia to nas w pozycji siedzącej przy stole a nie stojącej tak jak swojego czasu DUDA u TRUMPA.
Dodatkowo ,spółka zamiast robić emisje ,robi konsorcjum spółek co pozwala jej na większe pole manewru bez rozwodnienia kapitału ,czego nie robią spółki z sektora.
Obecnie mamy 90 mln zł kapitalizacji czyli 8 razy mniej niż Columbus. Moim zdaniem Novavis jest lepiej zarządzaną spółką ,ale Columbus ma lepszy PR.
Nasza spółka już od ponad roku prowadzi wizje lokalne i pozyskiwanie gruntów oraz pozwolenia na budowę pod 200 MW elektrowni, ma listy intencyjne z Chińskimi partnerami na Halembę, listy intencyjne z Amerykańskimi partnerami na magazyny energii ,prowadzi własne badania nad kondensatorami i robiła to gdy jej kurs szorował po dnie. Prowadzi duże projekty budowlane dla klientów zewnętrznych. Inni dopiero starają się to robić.
Przy tak rozwijającej się polskiej energetyce OZE ,regulacjach unijnych i innych czynnikach ,nie ma szans tego spieprzyć. Spółka mogła upaść lata temu ,ale dzielnie walczyła i teraz może się pochwalić tym ,że jest jedną z pierwszych na rynku i działa od 2013 roku.
Kapitalizacja w tym roku może dobić do 250-300 mln zł.
Ja osobiście jestem tu udziałowcem od momentu wejścia na giełdę i nie mam zamiaru sprzedać ,tym bardziej ,że dopiero wystartowaliśmy a mata daleko