Dnia 2018-11-09 o godz. 15:20 ~Waterloo napisał(a):
> Nie wątpiłem, że żyje :) Słusznie, co do przyszłości też sądzę, że kolejne raporty będą lepsze. Nowy projekt jest ambitny i zżera pieniądze, ale chyba dobrze, że spółka podjęła się ryzyka, bo jest szansa na zwielokrotnienie przychodów.
> Opłaty to też plus.
Wzrostem cen bym się nie podniecał wcale. Nie pierwszy w biurze rachunkowym, poprzedni podniosl przychody, ale tez koszty. Co nie dziwi, za pewne wynagrodzenie prowizyjne ksiegowych (tak jest w infakt, taxcare, tu pewnie tez) i zwiekszony churn z powodu wyższej ceny. Do tego należy doliczyc wzrost płacy minimalnej o jakieś 150 zł od 2019 ( od ostatniej podwyżki cen już z 250 zł), za tym idzie wzrost sredniej krajowej i inflacji (500+ tez swoje robi) - wiec presja płacowa zje przychód z podwyżek. Myśle ze na ten aspekt (ceny usług biura) należy patrzeć raczej w kontekście ochrony rentowności (bilans zerowy), niż jej podnoszenia.
Do tego od stycznia wchodzi PPK - nie wiem czy ifirme z racji wielkości też już obejmie - ale to po stronie pracodawcy wzrost kosztów wynagrodzeń o jakieś 4% r/r tak za nic, bez waloryzacji płacy netto. A jak przejdzie zniesienie limitów na ZUS, to pewnie jeszcze więcej - acz tu tylko u kadry menedzerskiej i najlepszych specjalistów.
> Ktoś coś jeszcze widzi ciekawego w tym raporcie?
Niepokojące są wyniki w 3 sektorze - instudio, oprogramowanie dla innych podmiotów.
To już 3 kwartał z rzędu przychody na poziomie ~ 100k, co daje średnią 37 tys przychodu brutto miesięcznie. Dyćko mało.
Zespoł liczy 7 osób (https://www.power.com.pl/tworzenie-oprogramowania/o-nas/) + pewnie jakiś handlowiec(wcy). Daje to [bez handlowca] około 5350 na pracownika, czyli na rękę ledwie 3000 zł (uwzgledniam koszty ZUS pracodawcy). Dla programisty? Raczej nie. Nie we Wrocławiu. Dział jest nierentowny już na samych wynagrodzeniach IT. Myślę, ze "ginie" tu jakieś 300-400 tys. zł zysku rocznie. Pewnie kwestia jakiś umów z TVP / utrzymania inStudio, ale nie spina mi sie to.
Panie prezesie @WN, jakis komentarz?
Co z ipakiet? Znikł z raportów.