Dobry wieczór.
Na wstępie zaznaczę, że jestem akcjonariuszem tej spółki, nabyłem niewielki pakiet akcji "na próbę" (na szczęście na niższym poziomie niż obecny kurs), gdyż rzadko zdarza się sytuacja nabyć spółkę tak tanio, która nie jest w procesie upadłościowym i jeszcze przynosi zyski. Natomiast z pewnym smutkiem, jak widzieliście na raporcie, bądź zobaczycie dopiero, kluczowym jest tu niestety słowo "jeszcze".
Owszem, w drugim Q zyski są 7-8 razy wyższe niż w pierwszym, ale co z tego, jak całe pierwsze półrocze 2016 to już tylko 12% zysku z pierwszego półrocza 2016, co jest wynikiem spadku przychodów o do 56% r/r.
Na chwilę obecną po aktualizacji wyliczyłem Spółce C/Z na poziomie ok. 1.4.
Ale jeśli założymy, że zyski za drugie półrocze będą na poziomie obecnego(mnożąc przez obecny kurs Euro), to będziemy mieć tak jak Przedmówca napisał C/Z powyżej 5, a dokładnie to mi wyszło 5.43.
Racja, to już rewelacja nie jest, a dla mnie wręcz tragedia.
Czemu?
Bo jak przychody spadną 5-10 procent jeszcze, mamy już stratę. A spadają z tempem 44% r/r . Tak więc obecny wskaźnik C/Z, a nawet ten po aktualizacji, który dla obecnego kursu wynosi 1.4 jest okrutnie mylny.
Ja nie ukrywam, jestem zawiedziony raportem. Nie przeczytałem jeszcze całego, mam nie jedną spółkę do przeanalizowania, natomiast zawodu nie ukrywam i aż chciałem go uzewnętrznić.
Żeby nie było smutno, pogadajmy o tym, co jest pozytywne.
1. Raport w ogóle się pojawił (nie, nie kpię, nie byłem pewny, czy będzie).
2. Wciąż mamy możliwości nabycia około 10 zł spółki za 1 zł.
3. Spółka wciąż przynosi JAKIEŚ zyski, ale brak satysfakcji z ich poziomu już wyraziłem.
4. Spółka ma niewielkie zadłużenie, także nawet wejście w straty (przynajmniej na początku) nie będzie groziło bankructwem.
5. Żeby nie było tak ciemno - przychody mogą w końcu przestać spadać, a nawet może i powolutku rosnąć. Ale jaka jest na to szansa?
Dla Nas jako akcjonariuszy podejmujących decyzje zaangażowania się w tę Spółkę jest podpowiedź na punkt nr 5, gdyż mnie osobiście nie rajcuje posiadanie spółki za 1/10 jej wartości rozpatrzając C/WK, gdy Spółka nie przynosi zysku, a wręcz generuje straty(co przy obecnym trendzie nastąpi za rok). Gdyby to była jeszcze Polska spółka, mogłbym nawet nie bać się tych strat, bo kupując Spółkę po takiej cenie, ugrałbym coś na upadłości (szczególnie kiedy nie ma wielu wierzycieli)...
Co może uratować Peixin? Co może odwrócić kurczącą się sprzedaż? Finalnie, co może być FUNDAMENTALNYM bodźcem do wzrostu kursu? W ogóle jakie są szanse, że możemy się go spodziewać (wzrostu przychodów)?
Serdecznie zapraszam do kulturalnej, merytorycznej dyskusji o finansach i szansach, jak i inwestycjach Spółki, o których być może jeszcze nie doczytałem. O możliwości ekspansji, jakiegokolwiek poszerzenia rynku zbytu maszyn, ewentualnie nie ukrywam, że wdzięczny byłbym na ile możliwe jest wykorzystanie takiej linii produkcyjnej i produkcyjnego flow do celów innych niż produkcja maszyn higienicznych.
Zapraszam i pozdrawiam, trzymajmy się razem i nie trollujmy, rozmawiajmy merytorycznie, a spekulujmy używając przemyślanych argumentów.
Ahoj Peixin!