Trigerem wzrostu na ATH będzie monetyzacja nowego produktu. Wzrost liczby klientów dotychczasowych produktów to paliwo żeby wrócić do wartości godziwej. Spadek USD i załamanie hossy AI były trigerem do spadków TEXT. Nie spodziewałbym się wzrostu USD (patrząc ile drukują tego papieru i na ucieczkę do złota). Spadek USD - co pociągnie kurs TEXT - to realne ryzyko (liczę na stabilizację). Z AI to dopiero początek hossy (co mimo wszystko postrzegam bardziej jako szansę niż ryzko dla TEXT). Ostatnie wzrosty to być może short wychodzący przed webinarem (nie chcą powtórki z ostatanieg zrywu po wynikach)? Wyjście shorta podciągnie nieco kurs ale dla prawdziwych wzrostów trzeba nowego źródła przychodów albo wzrostu liczby klientów - nowych napalonych na TYSIONC akcjonariuszy. Co jest realne i było zapowiadane na jesień czyli dopiero po kolejnym kwartale będzie paliwo do wzrostów? Przy tej cenie widać, że fundusze też dobierają bo poprostu dywidenda daje dobry zwrot na kapitale. Niestety jedna zła wiadomość, ze względu na to, że jesteśmy na wsparciach może też zaorać kurs. Przykład 11Bit. Swoją drogą to być może ci co lubią grać spółki nowszych technologii niż kopanie węgla wychodząc z 11Bit mogli tu podsypać kasą i stąd te wzrosty?
Należy obserwować dalsze losy giełdy i gospodarki w USA, jeżeli tam się coś posypie to tu nie ma szans. Chociaż uważam, iż recesja może napędzić klientów TEXT - firmy mogą redukować etaty i zastępować je usługami TEXT w ramach szukania oszczędności.
NIC nie jest proste i oczywiste. A taki xyz to niedoświadczony narcyz i megaloman. NIE MA PEWNIAKÓW NA GPW! Analiza (xyz) wsteczna - zawsze skuteczna!
Osobiście brałem po 75, niestety nie sprzedałem przy 87 (a już kusiło) i teraz dobierałem na 71 i wcale nie jestem takim entuzjastą jak xyz (mimo, że przyjmuję podobny scenariusz prowzrostowy).