Zenek, pytasz pewnie dlatego, że jakiś czas temu wspominałem, że będę wracał na 11bit. Ostatnio gadałem o tym z Reznorem w listopadzie, kiedy on wchodził po 330zł a dla mnie było nadal za drogo :). I dziś też jest dla mnie za drogo :) ale z całkiem innych powodów.
Rzeczywiście miałem pomysł powrotu na tę spółkę na jakiś rok - półtora przed premierą P8 - i tak bym pewnie zrobił. Szukałbym jedynie dobrego technicznie momentu i wszedł dużą pozycją. Ale dzisiaj sytuacja jest taka na rynku, że ja jestem jak najdalszy od dużych zakupów a już na pewno nie na tak długi termin. Wszystko przez wirusa. Nikt nie wie ile ten lockdown potrwa i nikt nie wie jakie będzie miał skutki. Ja nie rozumiem ostatniego optymizmu co niektórych analityków, którzy wieszczą że najgorsze już za nami i taniej już nie będzie. Moim skromnym zdaniem aktualnie w dniu dzisiejszym rozpoczęliśmy powrót do spadków na szerokim rynku i tylko od jego głębokości zależy kurs 11 bit i wszystkich innych. No niestety :(. Gaming i tak bardzo ładnie się obronił w ostatnich czasach, ale ja nie wiem czy to nie jest przypadkiem giełdowa pułapka na byki, i czy zaraz nie pogłębimy spadków z marca. Nikt tego nie wie ! Trzeba obserwować to się dzieje nie tylko z akcjami na świecie, ale również z walutami i surowcami. Może się okazać, że 11 bit będzie poniżej 260 zł i to przez dłuższy czas. Wirus może nie odpuścić, ludzie pobankrutują, będzie masakryczne bezrobocie i hiper inflacja. Zgnębienie będzie tak wielkie, że ludziom się wszystkiego odechce a już na pewno giełdy.
Ja nie robię długoterminowych planów przy tak ogromnej zmienności na rynku, zwłaszcza, że akcje tej spółki nie są tanie i płynne, i gdybym chciał zebrać tyle ile planuję, to zajmie mi to więcej czasu.
Kolejną kwestią jest data premiery P8. Wstępnie założyłem, że będzie to wiosna 2022, ale jak to bywa z brodaczami i ich dokładnością, to może się okazać że premiera będzie jeszcze później. A ja nie umoczę teraz takiego kapitału na 2 lata :(.
Za dużo jest niewiadomych, które nie są zależne od spółki tylko od ogólnej atmosfery. Dlatego trzeba trzymać rękę na plusie, czytać i myśleć. Bo giełda potrafi zaskoczyć, i może się okazać, że lek na Covid wyjdzie za 3 miesiące, ludzie przestaną umierać, gospodarki się pootwierają a premiera P8 bedzie za rok :). Tak też może być. I wtedy nie uda mi się złapać tanich akcji i być może całkiem odpuszczę tę spółkę, lub wejdę ostro spekulacyjnie przed samą premierą bez względu na cenę.
Ja będę na tym forum raczej aktywny, na innych mnie nie znajdziesz, więc zaglądaj i pytaj. Sytuacja zmienia się codziennie a ja dużo piszę i pewnie o zakupach 11 bit też napiszę. jak to wers.