Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  1,01 zł , zmiana od tamtej pory: -80,40%

Re: Pytanie dla expertów

@Jan zmienilem nicka bo nie chce mi sie wchodzic w gownoburze z pozostalymi uzytkownikami ktorzy tak notabene tylko powklejali opisy ze storny spolki. A po poscie o przyszlosci silnika stirlinga (bo rozwijaja sie nowe technologie) odechcialo mi sie udzielac :) (obieg stirlinga jest tak naprawde niemozliwy do zrealizowania).

Gwoli scislosci, nie posiadam akcji i nie szkaluje spolki w celu obnizenia jej akcji. Jestem poprostu ciekawy, gdyz jak wspomnialem pracowalem w podobnej branzy. Janie Ty tak samo nie udzieliles odpowiedzi na moje pytanie tylko wkleiles gotowce ze strony spolki.

Ekspander tudziez rozprezarka sa elementami relatywnie sprawnymi i stad moje pytanie jaka jest sprawnosc samego ekspandera?

zakladajac temperature czynnika roboczego okolo 120 stopni i schlodzanie jej do temperatury powiedzmy 20 stopni - czyli konwersja 100 stopni na energie elektryczna mogloby miec maksymalna sprawnosc:

\eta=1- Tc/Th=1- (273+20)/(273+120)=0.2544 czyli jakies 25%

oczywiscie generator pradu ma sprawnosc rzedu 0.9, pozostale urzadzenia tak samo nie sa idealne wiec powiedzmy z tych 25% robi sie 18%

moje pytanie brzmi ! jaki procent tej wartosci to sprawnosc ekspandera?

czy jesli GE ma sprawnosc rozprezarek na poziomie 85% a T2P ekspandera na poziomie 90% to jakie to ma znaczenia dla sprawnosci calkowite?

Powtarzam, kieruje sie czysta ciekawoscia i przyznaje sie ze zainteresowalem sie spolka i probuje zglebic wiedze o niej.

PS.
Przyznaje sie tez do bledu gdyz czytajac na stronie spolki:
"Wszystkie produkty i usługi Spółki realizują konwersje ciepła pochodzącego z odpadów w energię elektryczną."

odruchowo zalozylem ze chodzi o cieplna energie odpadowa i nie uwzglednilem ze moze pochodzic ze spalania odpadow - may bad.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
COREY -10,00% 0,20 2026-04-27 15:55:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.