@Jan zmienilem nicka bo nie chce mi sie wchodzic w gownoburze z pozostalymi uzytkownikami ktorzy tak notabene tylko powklejali opisy ze storny spolki. A po poscie o przyszlosci silnika stirlinga (bo rozwijaja sie nowe technologie) odechcialo mi sie udzielac :) (obieg stirlinga jest tak naprawde niemozliwy do zrealizowania).
Gwoli scislosci, nie posiadam akcji i nie szkaluje spolki w celu obnizenia jej akcji. Jestem poprostu ciekawy, gdyz jak wspomnialem pracowalem w podobnej branzy. Janie Ty tak samo nie udzieliles odpowiedzi na moje pytanie tylko wkleiles gotowce ze strony spolki.
Ekspander tudziez rozprezarka sa elementami relatywnie sprawnymi i stad moje pytanie jaka jest sprawnosc samego ekspandera?
zakladajac temperature czynnika roboczego okolo 120 stopni i schlodzanie jej do temperatury powiedzmy 20 stopni - czyli konwersja 100 stopni na energie elektryczna mogloby miec maksymalna sprawnosc:
\eta=1- Tc/Th=1- (273+20)/(273+120)=0.2544 czyli jakies 25%
oczywiscie generator pradu ma sprawnosc rzedu 0.9, pozostale urzadzenia tak samo nie sa idealne wiec powiedzmy z tych 25% robi sie 18%
moje pytanie brzmi ! jaki procent tej wartosci to sprawnosc ekspandera?
czy jesli GE ma sprawnosc rozprezarek na poziomie 85% a T2P ekspandera na poziomie 90% to jakie to ma znaczenia dla sprawnosci calkowite?
Powtarzam, kieruje sie czysta ciekawoscia i przyznaje sie ze zainteresowalem sie spolka i probuje zglebic wiedze o niej.
PS.
Przyznaje sie tez do bledu gdyz czytajac na stronie spolki:
"Wszystkie produkty i usługi Spółki realizują konwersje ciepła pochodzącego z odpadów w energię elektryczną."
odruchowo zalozylem ze chodzi o cieplna energie odpadowa i nie uwzglednilem ze moze pochodzic ze spalania odpadow - may bad.