Do Azm
Wiesz Azm nie gniewaj się ale przeczytaj jeszcze raz moja wypowiedź. Każda publiczna wypowiedź jest/ może być monitorowana więc ja pisząc biorę pełną odpowiedzialność za to co piszę. Mam również świadomość możliwości bardzo łatwej imiennej identyfikacji osoby piszącej na tym forum dlatego pod tym co napisałem podpisuję sie oboma rękami/ rękoma/ ponoć ręcami też jest poprawnie/. Transakcje jednorazowe/ o charakterze incydentalnym/ mają zaspokoić potrzeby Twoje i Twojej rodziny. Ilość zakupionych walut ma odpowiadać tym potrzebom. Np. jadę na wakacje z 5-cio osobową rodziną więc kupuję w banku 3,5 tys. euro. Na wczasy na 7-10 dni tyle mniej więcej potrzeba. Inny przykład: sprzedałem mieszkanie i swoje oszczędności lokuję w walutach obcych więc kupuję 50 tys. dolarów amerykańskich w banku i je trzymam/ gdy je sprzedam i osiągnę zysk- płacę podatek od dochodu/. To są działania nie mające charakteru działalności gospodarczej. Natomiast kilku- kilkunastokrotna sprzedaż/ zakup walut obcych połączona z osiąganiem zysku/ lub strat/ jeżeli nie potrafisz uzasadnić jej osobistego charakteru to działalność gospodarcza. Zarejestrowana lub nie/ handel walutami wymaga koncesji/. Działalność gospodarczą może prowadzić jako osoba fizyczna / np. ja lub TY/ lub w formie zorganizowanej/ np. spółka z.oo, akcyjna,itp./ osoba prawna. Ilość i wielkość transakcji w takim wypadku nie ma znaczenia chociaż jak ich mało i na niewielkie kwoty to nie mają charakteru działalności gospodarczej.
Z tytułu zakupu/ sprzedaży walut na foreksie/ za pośrednictwem brokera/ otrzymujesz PIT i normalnie rozliczasz się z US.