Dnia 2023-10-23 o godz. 18:30 ~Bartolo11 napisał(a):
> Myślicie, ze to kiedyś wróci jeszcze do góry i zrobi ath? Jestem zrozpaczony, bo mam tu już chyba -50%. Podchodziłem do tego perspektywicznie, ale nie wiem co się stało, ze rynek zachowuje się, jakby interes się zamykał… Kolejne lata zapewne będą lepsze, niż te, wiec nie jestem w stanie zrozumieć jak ten kurs mógł, aż tak nisko spaść. Proszę o merytoryczne wpisy, jak się zapatrujecie na to co się dzieje i co będzie się działo. Darujcie sobie żarty i docinki.
Czy wróci na ath to tego nie wiem. Ale mogę Ci poradzić żebyś postarał się podejść do tematu jak do kompletnie nowej inwestycji. Zrób cztery rzeczy:
1) pogooglaj i sprawdź czym się firma zajmuje, co konkretnie produkuje i jakie ma plany (zajrzyj na YT na kanał sunex.tv, niektóre starsze filmy są bardzo ciekawe). Jeśli chodzi o plany to zwróć uwagę na inwestycje w Raciborzu, ale też na inwestycje za granicą (Niemcy i Austria).
2) sprawdź wyniki roczne z ostatnich 4 lat ze szczególnym uwzględnieniem: przychodów, EBITDA, kosztów, zysku netto i poziomu długu. Sprawdź jak zmieniały się te liczby od 2019 r. Nie zajmie Ci to dużo czasu. Nie musisz mieć doktoratu z księgowości i rachunków. Poprostu spójrz na te liczby z otwartą i obiektywną głową i zadaj sobie pytanie: "Czy gdyby to była moja firma to miałbym powód do zadowolenia czy do niepokoju? Czy chciałbym coś z tym zrobić? Jeśli tak, to co?". Odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista.
3) Przeczytaj fragmenty ostatniej rekomendacji dot. otoczenia rynkowego, szans - a przede wszystkim - ryzyk jakie rysują się dla Sunex. Rekomendację podlinkował Bankier.pl tutaj > https://www.bankier.pl/wiadomosc/Ipopema-rekomenduje-trzymaj-Sunex-8628836.html
4) Na koniec weź pod uwagę 3 powyższe punkty, pomyśl o istotnej dla siebie kwocie pieniędzy (takiej nie za dużej, ale żeby była dla ciebie istotna, np. 50 albo 100 tys. zł) i szczerze odpowiedz sobie na pytanie: "Czy zainwestowanie takiej kwoty pieniędzy w sunex to dobry pomysł? Czy zwrot z inwestycji będzie większy niż 6% brutto na lokacie, którą mogę założyć w 30 sekund?"
Myślę, że jak tak do tego podejdziesz to będziesz wiedział już co zrobić :) czy sprzedać, czy dokupić, czy może zaczekać. No i najważniejsze - gdy wykonasz to ćwiczenie to koniecznie napisz posta do jakich wniosków doszedłeś. Powodzenia!