Nic zostanie Ci przydzielone 3600 praw poboru nowej emisji. Prawo poboru będziesz mógł sprzedać na giełdzie ( pewnie będzie warte jakieś grosze ) albo będziesz mógł z niego skorzystać czyli zapłacić 18.5 zł za każdą nową przydzielona akcje czyli 18.5 x 3600 jak to wykupisz dostaniesz nowe akcje . Tyle że po całej transakcji Orlen z bardzo dużym prawdopodobieństwem osiągnie 95 procent głosów i wykupi te Twoje stare i ewentualnie nowe akcje po 18.87 bo taka cena przymusowego będzie go obowiązywała . Bo to będzie najwyższą ceną jaką zapłacił w ciągu ostatnich 12 miesięcy . Nie wiem ile to będzie trwało ale jest też możliwość że cena będzie trochę wyzsza bo obowiązuje też średnia z 3 i 6 miesięcy . A że notowania chwilę były trochę wyżej niż te 18.87 i pewnie średnia jest w tej chwili większa ale przez ten czas trochę spadnie . Można sobie liczyć że zaraz po nabyciu emisji osiągną próg 95 procent i to będzie moment wyliczenia średniej z 3 i 6 miesięcy . Więc jak złapie się do tego styczeń luty a pewnie się złapie to cena może być nieco wyższa niż te 18.87. więc w sumie stracić to już się bardzo nie da . Co byś nie zrobił to gorzej niż teraz to już nie będzie . Chcesz czekać to czekaj nie stracisz . Można się jeszce karmić nadzieja na jakieś niespotykane wydarzenie np że to prawo poboru można sprzedać za trochę więcej kasy ,tylko nie wiem kto miałby to kupować . A swoją drogą z innej beczki i do innych forumowiczów mam pytanie czy Orlen kupując prawo poboru np po 2 zł i dodając do tego te 18.5 to ciekawy jestem czy koszt prawa poboru plus 18.5 się sumuje ? Jako cena która Orlen zapłacił za daną akcje ?