Witam Eshko,
No nie za dużo wpisów na wątku ONICO, ale może to i lepiej - jak to ktoś kiedyś powiedział: pieniądze lubią ciszę, a duże pieniądze ciszę absolutną... ;)
Ja tam swoich akcji nie myślę sprzedawać - pasuje mi taki układ, że co roku dywidenda wpada, a spółka ma naprawdę ogromny potencjał wzrostu.
Podsumowałem trzykrotny wzrost zatrudnienia w ciągu ostatniego roku - tak to wyglądało:
- zatrudnienie na dzień 12 luty 2016 - 25 osób,
- zatrudnienie na dzień 6 listopad 2015 - 18 osób,
- zatrudnienie na dzień 7 sierpień 2015 - 17 osób,
- zatrudnienie na dzień 8 maj 2015 - 12 osób,
- zatrudnienie na dzień 13 luty 2015 - 8 osób,
Dodatkowo ten terminal który kupili - tu upatruję możliwość skokowego wzrostu skali działalności a co za tym idzie wyników.
Trigon moim zdaniem wie co robi - zresztą maja dobry mechanizm działania - pożyczają ONICO pieniądze, obsługują emisję obligacji i ciągle zwiększają zaangażowanie jako akcjonariusz (po ostatnim zakupie akcji napisali, ze w ciągu 12 miesięcy rozważają dalsze zwiększania zaangażowania - ani słowem o zmniejszaniu...), a ONICO rośnie w siłę, odwdzięcza się dywidendą i to jest zdrowy układ....
Podoba mi się również podejście Prezesa - zresztą widzę, że ten facet ma ogromną świadomość w jaki sposób się buduje wartość Spółki i na czym ten "wic" polega... Staranne dobieranie współpracowników, wiązanie ich z Firma (np. decyzja z grudnia na temat warrantów dla 3 kluczowych pracowników), to zupełnie coś innego niż obecnie jest w modzie - w sensie myślenie korporacyjne, zatrudnianie HR-owców jako doradców-ekspertów (co często o branży pojęcia zielonego nie mają a bazują na teoretycznej wiedzy nabytej gdzieś na studiach, kursach, szkoleniach itp. - które to kursy i szkolenia najczęściej organizują również specjaliści - teoretycy...) i szukanie przez tych "ekspertów" ludzi do pracy (najlepiej na projekt lub zadanie aby za chwilę dalej szukać kolejnych) a ci pracownicy w ten sposób zwerbowani zazwyczaj przychodzą do pracy i cały czas dalej szukają lepszych ofert zatrudnienia odchodząc bez żalu z Firmy przy pierwszej lepszej okazji.
W ONICO z tego co widzę podejście jest zupełnie inne - właściwe - nie wiem, czy zauważyłeś jak gdzieś we wrześniu ub. roku pojawiła się nowa strona internetowa, to można było się dowiedzieć, kto personalnie zajmuje się/odpowiada za poszczególne produkty (szybko ta informacja stała się niedostępna) - wystarczyło wówczas poszperać po sieci aby sprawdzić przeszłość zawodową nowych ludzi - to są generalnie ludzie z branży i raczej nie zmieniali w przeszłości za często pracy.... To o czymś świadczy bardzo dobitnie.... Jestem pewien, że starannie dobrani nowi ludzie przychodzą do ONICO ze swoimi "notesami" przynosząc to co najważniejsze, czyli kontakty i Klientów....
Co do Unimot - kibicuję również tej firmie - generalnie to mam zdanie, że z konkurencją warto dobrze żyć na zasadzie nie wchodzenia sobie w "paradę".... Więcej z tego pożytku niż z bezwzględnej walki o Klienta kosztem ceny....
Porównując wskaźniki dla ONICO i Unimot to wygląda to tak:
1. ONICO przy obecnym kursie i wynikach po 2015 roku C/Z ok. 7,4.
2. Unimot przy obecnym kursie i wynikach po 2015 roku C/Z ok. 7, ale pamiętajmy, że chcą wyemitować 4 mln akcji (teraz mają ich 5,83 mln) - uwzględniając nowe akcje wskaźnik C/Z wynosi już ok. 11,8...
Podsumowując - na dzień dzisiejszy obie spółki wyceniane są mniej więcej podobnie biorąc pod uwagę wskaźnik C/Z.
Obydwie spółki również bardzo dynamicznie się rozwijają, ale uwzględniając C/Z Unimotu po nowej emisji na poziomie prawie 12 to ONICO powinno kosztować odpowiednio ok. 133 zł jedna akcja....
;)))
Co do przenosin na rynek główny - pytanie po co by to mieli robić? Emisji nie planują, akcjonariat stabilny....
Jeszcze na koniec porównam do LPP, oczywiście to kompletnie inna branża, inna płynność, ale w ramach ciekawostki - kosztuje obecnie ok. 5000 zł 1 akcja (po ogromnym już spadku...) a zysku na akcję mają około 192 zł, czyli przynajmniej teoretycznie rzecz biorąc cena 1 akcji 500 zł przy 19,2 zł zysku na 1 akcję i z proporcji licząc cena ok. 294 zł za akcję przy zysku 11,27 zł za akcję (taki właśnie ma zysk ONICO teraz...). Więc wniosek, że albo ONICO jest ok. 3,5 razy niedowartościowane, albo LPP 3,5 razy przewartościowane.... Jak zwykle pewnie konsensus jest gdzieś po środku....
No to tyle - rozpisałem się ;)
Pozdrowienia Eshko - czuję w starej kości że będzie naprawdę ładnie na ONICO...