Dnia 2023-05-25 o godz. 11:25 ~d_o napisał(a):
> W sumie to dziwne są te ostatnie zakupy.
> Niby jest to ustawiony wykup prawie 1 miliona akcji z FF i to na wielkim sesyjnym wolumenie, a jednocześnie ruch kursu praktycznie był wówczas bez zmian, a później mamy nawet spadanie.
Dlaczego uważasz że te zakupy Prezesa są dziwne. Świadczą one jedynie o wielkiej konsekwencji i determinacji Prezesa.
Przecież Prezes robi te zakupy konsekwentnie od paru lat. Więc widać że nadal mocno wierzy w swoją spółkę i chyba ma rację, bo kapitalizacja Cognora cały czas rośnie, a wartość pakietu Prezesa Sztuczkowskiego wzrosła o 1000% w ciągu ostatnich 3 lat. A wcześniej też nie był jakimś tam biedakiem.
Teraz dostał dodatkowo 130 mln PLN dywidendy, to może sobie kupić nawet 16 mln akcji po obecnym kursie. Jeśli kurs dalej będzie spadał to Sztuczkowski na pewno kupi jeszcze więcej akcji. A free float Cognora to jakieś 40 mln akcji, czyli FF nam się jeszcze bardziej skurczy.
Co to spowoduje dla kursu Cog, każdy może sobie sam odpowiedzieć, biorąc pod uwagę realizowane z dużym rozmachem inwestycje w Cognorze i to że najprawdopodobniej znajdujemy się w dołku cyklu koniunkturalnego na stali, przed dużym wybiciem w górę. Jak będzie w rzeczywistości oczywiście okaże się niedługo. Ja w każdym bądź razie konsekwentnie dokupuje akcje Cognora w przyzwoitych ilościach jak na moje możliwości. I liczę że ta inwestycja mi się wkrótce zwróci.