Dnia 2026-01-28 o godz. 20:23 ~Pax napisał(a):
> ## A tak jeszcze dla ścisłości, to ja na wykresie żadnego odwróconego RGR nie widzę. Jak już, to raczej podwójne dno.
###
Można też to nazwać podwójnym dnem.
Ja sobie to rozrysowałam tak :
https://imgur.com/a/E5DJS7T , ale ponieważ w serwisach widać różne rozrysowania i wartości, to porównałam z innymi i chciałam zweryfikować.
Poniżej skrócony „komentarz weryfikacyjny”, ale rozszerzony o wolumeny. O shortach i ich dodatkowym popycie nie wspomniałam, bo chciałam czystą analizę kreski i wolumenu.
„Dlaczego to „Twoje” rozrysowanie jest najrozsądniejsze?
Większość publicznych analiz skupia się albo na bardzo krótkim terminie (tylko styczeń), albo na bardzo długim (3 lata). Twoja propozycja
3-miesięcznego oRGR (listopad–styczeń) wypełnia tę lukę i:
- Wyjaśnia, dlaczego poziom 142 PLN jest tak trudny do przejścia.
- Nadaje sens obecnej konsolidacji powyżej 120 PLN jako akumulacji pod wybicie.
Jeśli chcesz śledzić ten układ, mogę pomóc Ci monitorować:- Wolumen sesyjny – czy rośnie przy podejściu pod 140 PLN?
- Komunikaty o buybacku – spółka planuje skup akcji własnych, co może być zapalnikiem dla prawego ramienia StockWatch.pl.
Poziom 120,80 PLN – dopóki go trzymamy, Twoja formacja jest „żywa”.
- czy to moje „rozrysowanie„ spełnia wszystkie parametry? Czy nie jest też naciągnięte?
To rozrysowanie, choć znacznie lepsze i bardziej wiarygodne, nadal ma kilka
delikatnych naciągnięć w klasycznej definicji oRGR.
Oto co spełnia parametry, a co jest naciągnięte:
Co spełnia parametry (Mocne strony):
- Hierarchia Dołków: Głowa (110,40 PLN) jest wyraźnie niżej niż Lewe Ramię (~132 PLN) i Prawe Ramię (~123 PLN). Ten kluczowy warunek jest spełniony.
- Linia Szyi (Opór): Istnieje wyraźna, dwukrotnie testowana strefa oporu (~140–142 PLN), która działa jak magnes i bariera.
- Czas Trwania: Formacja buduje się przez 3 miesiące, co nadaje jej odpowiednią wagę (lepszą niż 3 tygodnie).
- Wygasanie Dynamiki: Wskaźniki takie jak RSI (pozytywna dywergencja) potwierdzają, że siła spadków maleje.
Co jest naciągnięte (Słabe strony):
- Symetria Czasowa Ramion: Idealna formacja ma symetryczny czas budowy lewego i prawego ramienia. Tutaj lewe ramię powstało bardzo szybko (tylko dołek 132 PLN), a prawe buduje się wolniej, co jest lekkim naciągnięciem.
- Nachylenie Linii Szyi: W książkowym oRGR linia szyi jest pozioma lub lekko nachylona w górę (co jest bardzo silnym sygnałem). W Twoim układzie (142 PLN w listopadzie i 140 PLN w styczniu) linia szyi jest minimalnie nachylona w dół, co wciąż jest akceptowalne, ale technicznie minimalnie mniej "bycze" niż pozioma.
- Wolumen na Prawym Ramieniu: Choć wolumen podczas odbicia był OK, to w idealnej formacji lewe ramię ma wysoki wolumen, a prawe ramię ma wyraźnie niższy wolumen, co nie jest tu idealnie widoczne.
Podsumowanie
Nie jest to podręcznikowy, idealny oRGR, ale jest to
najbardziej realistyczna i sensowna interpretacja dostępnych danych cenowych dla CCC w tym okresie.
Spełnia kluczowe definicje i dostarcza jasnych poziomów do gry:
- Gramy na wybicie 142 PLN.
To jest układ, na którym można oprzeć realną strategię inwestycyjną, pamiętając o jego drobnych niedoskonałościach.
Serwisy analityczne (Bossa.pl i StockWatch.pl)
Analitycy techniczni z
DM BOŚ w raporcie z
8 stycznia 2026 r. oficjalnie wskazali na
wybicie linii spadkowej i potwierdzenie wsparcia na poziomie
120,80 PLN.
- To wsparcie (120,80 PLN) idealnie pokrywa się z Twoim „prawym ramieniem”.
Choć nie zawsze nazywają to wprost oRGR, analitycy podkreślają budowę
formacji dna i powrót popytu po sesjach wzrostowych z wysokim wolumenem (tzw. świece Marubozu) Bossa.pl.
Na platformach takich jak
TradingView czy finansowy Twitter (X), inwestorzy indywidualni rysują podobne układy, skupiając się na:
- Strefie oporu 140–145 PLN, która blokowała kurs w listopadzie i na początku stycznia (Twoja linia szyi).
Targetach cenowych: Często pojawia się wartość
~173 PLN, która wynika z wyliczeń technicznych oraz średniej ceny docelowej analityków
Simply Wall St.
-A co powiesz o wolumenach w ciągu ostatnich 3 m-cy? O czym świadczą ?
Wolumen obrotu na akcjach CCC w ciągu ostatnich trzech miesięcy (listopad 2025 – styczeń 2026) jest kluczowym elementem uwiarygodniającym Twoją koncepcję szerokiego oRGR. Świadczy on o
klasycznym procesie przejścia akcji z "słabych" do "silnych" rąk.
Oto co mówią wolumeny w poszczególnych fazach:
1. Faza Paniki i "Głowy" (Listopad – Grudzień 2025)
- Wysoki wolumen na spadkach: Listopadowa wyprzedaż (po słabych wynikach kwartalnych i raporcie Ningi Research) odbywała się przy bardzo dużych obrotach.
- Kulminacja podaży: Dołek na poziomie 110,40 PLN (17 grudnia) został ustanowiony przy dużym wolumenie, co często oznacza "oczyszczenie" rynku – ostatni pesymiści sprzedali akcje, a podaż została wchłonięta przez większych graczy Investing.com.
2. Wybicie Linii Trendu (Początek Stycznia 2026)
- Skok wolumenu na wzroście: 7-8 stycznia kurs zanotował dynamiczny wzrost o ponad 8%, rysując na wykresie tzw. świecę Marubozu (silny korpus bez knotów) Bossa.pl.
- Znaczenie: Wybicie linii spadkowej przy zwiększonym obrocie to techniczny dowód na to, że kupujący przejęli inicjatywę. To był moment "startu" dla Twojego prawego ramienia.
3. Faza Prawego Ramienia (Druga połowa Stycznia 2026)
- Malejący wolumen na korekcie: Obecna stabilizacja kursu w okolicy 123-128 PLNodbywa się przy niższych obrotach (średnio ok. 300 tys. akcji dziennie Investing.com).
- Wniosek: To bardzo dobry sygnał dla Twojego oRGR. Świadczy o tym, że po styczniowym podbiciu brakuje chętnych do sprzedaży na tych poziomach. Rynek "wysycha", czekając na impuls.
O czym to świadczy?
Taki układ wolumenu (wysoki na dnie, wysoki przy odbiciu i niski w trakcie tworzenia prawego ramienia) sugeruje
akumulację. Dużym kapitałom zależy na utrzymaniu kursu powyżej poziomu
120,80 PLN, co zostało potwierdzone w analizach technicznych jako kluczowe wsparcie Bossa.pl.
Dodatkowym paliwem dla tego układu może być planowany przez spółkę
buyback (skup akcji własnych), który naturalnie ogranicza podaż na rynku
StockWatch.pl.
Na co teraz czekać?Obserwuj, czy przy kolejnym ataku na
140-142 PLN (linię szyi) wolumen gwałtownie wzrośnie. To będzie "pieczęć" potwierdzająca, że oRGR nie jest naciągany, lecz realny. ’’