Forum Gospodarka i polityka +Dodaj wątek

Re: Ponura prawda o Piłsudskim

Opluskwianie najwybitniejszych - to polska specjalność. Dla miernot , w rodzaju Pająka, to jedyna racja istnienia.
Też kiedyś wierzyłem we wkładane mi w komuchowatej szkole , jakim to antydemokratycznym dziełem był przewrót majowy 1926. Dopiero po wielu latach , po przyjrzeniu się naszym posłom - osłom , po zajrzeniu do książek historycznych i roczników prasy z okresu międzywojennego zrozumiałem , że on nie mógł już dłużej patrzeć , jak sejmokracja niszczy Polskę . I to w najtrudniejszym okresie , krótko po odzyskaniu niepodległości , przy śmiertelnym zagrożeniu ze strony Rosji Sowieckiej , potem i Niemiec.
Tamci posłowie byli tak samo paskudni jak ci dzisiejsi. Sejm jako całość jeszcze gorszy. Tylko mąż stanu mógł ratować tonący okręt.
Dziś nie mamy ani jednego męża stanu. Pan Tusk , przy całym dla niego szacunku , do pięt nie dorasta Józefowi Piłsudskiemu.
Brak przywódców to nie tylko polska specjalność . I tak mamy szczęście , że nie musimy - jak Włosi - patrzeć na tę kreaturę Berlusconiego.