Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: Pod co idą wzrosty???

co dokładnie masz na myśli?
nie sądzę ze ktoś pompuje, jesli wies to powiedz kto?
fundusz, który ma akcje?
to nie jest ta sama firma co pół roku temu, zobacz umowy znaczące, nie sądzę że ktoś kupuje akcje po 4,2 na kilka dni, zresztą moim zdaniem kluczowa data to 16 V, raport i super wyniki z obu rynków polskiego i niemieckiego. duzi akcjonariusze nie kupują na kilka dni bo to bez sensu. Wielkie pieniądze też trzeba gdzieś włożyc, w jakąś konkretną spółkę z perspektywami, a tu są duże. To my mali inwestorzy mamy taka krótką perspektywę. Obecnie "jedzie" się po firmach budowlanych, analitycy piszą negatywne artykuły, że kryzys z opóźnieniem itd. Obserwowałem PBG z głównego rynku, a tam właśnie pionier zwiększa zaangażowanie i to po wycenie redukuj. Ale kurs jakoś nie chce im spaśc, żeby mogli kupic taniej i za dwa miesiące napisac artykół, że jednak budownictwo się odbiło i akcje firm budowlanych będą coraz więcej warte bo trend wzrostowy itd. Na giełdzie trzeba samodzielnie myślec. Przanalizujcie wyniki Alkala rok do roku, zobaczcie jaki był rozwój i to w latach kryzysu. Ile będzie warta firma jeśli utrzyma takie tempo rozwoju lub nawet nieco mniejsze, już za kilka miesięcy. Ma stałego kontrachenta na rynku niemieckim,(schuco), bez przerostów zatrudnienia, nie zadłużona. Niby kryzys a Alkal i inne małe firmy nie wyrabiają się z zamówieniami.
To jest firma działająca na rynku od 1997 roku, ma chyba już sprawdzonych robotników no i różne segmenty działania od okien platikowych, aluminiowych, konstrukcji aluminiowych i fasad i nnych.
Pisałem też o tych nowych panelach fotowoltanicznych, ważne bo domy zero energetyczne są obecnie coraz modniejsze, rząd niemiecki daje dotacje na takie różne rzeczy jak kolektory słoneczne (sam założyłem 6 lat temu bez pomocy Państwa Polskiegoi po podwyżkach cen nośników energii jeszcze 2-3 lata i instalacja mi się zwróci). W przypadku alkala to zobaczcie ich przykładowe realizacje na stronie. Takie rzeczy będą zawsze budowane, i to z pomocą dotacji z unii europejskiej.
zresztą to takie luźne uwagi na temat firmy, którą nadal będę przeważał.
a inni zrobią jak zechcą bo to ich pieniądze ale czytałem kupuj wtedy gdy rynek drży, zastanów się kiedy sprzedac gdy jest euforia. także jestem spokojny póki, źle piszą o alkalu, budownictwie i wolą papierosy bądź rajdy lub inne takie. ja czekam na info o umowie (pewnie się pochwalą na WZ albo dopiero w raporcie z 16 V bo to nie są biurokraci, żeby dbac o pjar, oni po prostu budują).
Zamieściłem siedzibę schuco w Polsce fajna co?. I to jest budownictwo niedalekiej przyszłości, a nawet juz teraźniejszości, wystarczy przejrzec pisma budowlane i zobaczyc projekty domów dla zwykłych ludzi, które to domy są proktycznie bezkosztowe w utrzymaniu. z każdym rokiem te materiały będą się upowszechniac i taniec, a energia i utrzymanie domu będzie drożec.
Ale to wszystko to tylko moja opinia wysnuta na podstawie dokumentu informacyjnego alkala i własnego doświadczenia życiowego a rynek pokaże kto ma racje.może wieczorem wkleję suplement z danymi o alkalu.
pozdr

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ALKAL 0,00% 0,42 2018-05-18 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.