Pisałem wielokrotnie aby zwrócić się do Orlenu o rozpoczęcie rozmów mediacyjno negocjacyjnych w myśl zasady nic bez Nas o Nas aby wypracować kompromisowe rozwiązanie sporu satysfakcjonujące obie strony .Zalecałem nawet utworzenie takiej grupy negocjacyjnej składającej się z w miarę kompetentnych akcjonariuszy / ja bym siebie tam nie widział / wspartej prawnikami Szczególnie po deklaracji prezesa Orlenu o chęci uregulowania sporu nawet cytując użył słów SZYBKO ,NAJSZYBCIEJ JAK TO BĘDZIEMY POTRAFILI uważam że Orlen nie mógłby odmówić i byłoby to medialnie i wizerunkowo korzystne dla Orlenu / pomijam czy wypracowany byłby kompromis satysfakcjonujący drobnych akcjonariuszy którzy w tym ja mają rożne wizje rozwiązania sporu .Pojedynczy akcjonariusz nie może wystąpić o rozmowy dlatego tutaj jedynie GG może to zrobić choć ładniej by to wyglądało gdyby było Porozumienie akcjonariuszy bo jest to twór prawnie uregulowany o którym wspomina nawet ustawa o ofercie .Jednak GG nie przejawiała chęci bezprowizyjnego i bezkosztowego zjednoczenia wszystkich akcjonariuszy w Porozumienie / oczywiście zawarte umowy prowizje za sukces dalej byłyby ważne /. Pomimo tego że zjednoczeni akcjonariusze nie są formalnie Porozumieniem to nawet w aktualnej strukturze GG może zwrócić się o mediacyjno - negocjacyjne rozmowy ,jednak tego z sobie znanych powodów nie chce uczynić ..może czeka na stanowisko wyjściowe Orlenu i dopiero wtedy przystąpi do negocjacji .Trudno powiedzieć czy lepiej czy gorzej ,a może bez znaczenia .Osobiście uważam że przed propozycją Orlenu powinno być zaproszenie Orlenu na negocjacje aby łatwiej znaleźć wspólny kompromis i zawsze jeszcze można to zrealizować.Pozdrawiam