Dzięki @Kirikou za podrzucenie tej analizy technicznej. Ani słowem omawiający wykres nie zająknął się że wysoka czarna świeca i luka spadkowa zbiegła się czasowo z opublikowaniem informacji o wysokości dywidendy. Faktycznie oscylatory (MACD i RSI) mogą sugerować szanse na kończący się zakres obecnego ruchu spadkowego i możliwy ruch do góry. Ale ja nie jestem fanem analizy technicznej, która nie jest jednoznaczna. Wole analizę fundamentalną i w przypadku PCC Exol brakuje mi na ten moment impulsu/faktu/zdarzenia, które uznają inwestorzy za wystarczająco wysokiej wagi, aby zawrócić kurs w kierunku zamknięcia luki. Przydałaby się jakaś informacja rynkowa np. co do zamknięcia postępowania kwalifikacyjnego kontrahentów PKN Orlen odnośnie dostaw chemii do myjni na ich stacjach paliw. Osobiście uważam, że PCC Exol ma bardzo duże szansę na zakwalifikowanie na taką listę do późniejszego otrzymywania zapytań ofertowych.
Poza tym może inwestorzy zdadzą sobie sprawę, że reakcja rynku była zdecydowanie przesadzona i docenią zaprezentowane wyniki finansowe za 2022 rok.