Dnia 2026-06-12 o godz. 17:21 ~Magellan napisał(a):
> właśnie jak się on pojawia z wywodami o wołyniu to kurs rośnie
Z mej perspektywy poruszam bardzo istotny problem z Ukrainą, to nie jest jakaś wrogość ale problem gigantycznych problemów. Ich zachowanie i szukanie sobie bohaterów to jedno ale jeśli oni w mediach piszą i nie tylko o nas że mamy wspólnego wroga to kolego już jesteśmy jedną stopą na wojnie z RU.
https://i.ibb.co/DDPqyd98/safe4.pngWrzucam fotkę jak swego czasu podczas uroczytości w Galicji Wschodniej ludność była na dachu, na balkonie itd.
Dziś informowano o pracach w Hucie Pieniackiej, bzdurne papowskie depesze, dlaczego w ogóle doszło tam do kolejnych zbrodni?
Odp. jest banalnie prosta: to była kolejna odsłona tym razem tego samego, przcież byli to ochotnicy pod osłoną SS Galizien którym obiecano majątek i dobra po Polakach ale przede wszystkim ten mord miał inny cel: wymordować tych co przeżyli ludobójstwo na Wołyniu nim ruszy aramia radziecka...Przecież pod koniec lipca stali oni u bram Warszawy tj ten wielkiej do dziś wsi bo przecież powietrze wiejskie lepiej służy niż zakopcony Kraków czyli Galicja Zachodnia...Dobra ci zbrodniarz sprzedawali za samogon, ale grożni byli świadkowie ....
Dziś ma tą samą analogię. RU praktycznie od 2012 a Krym był jasnym przykładem robi to samo, zaatakowała w 2022r ponownie i co za naiwność że obiecanki odbudowy UA to będzie nasz rekompensata za pomoc. Nie żadnych gwarancji że nawet po zwaraciu pokoju (pisałem wiosna 2027) nie zaatakują kolejny raz, i co UA w UE ew. NATO to gwarancja/bezpiecznik? Jasne art 42 traktatów i art 5 NATO, nagle stajemy w obliczu wojny ....nikt i powtarzam nie mówi że UA w UE to z automatu mechanizm że wszystkie państwa stają się płatnikami netto bo budżetu UE a UA tylko z tego budżetu czerpie pełnymi garściami....
Nie ma i nie było nigdy żadnego braterstwa z UA, to tylko romantyczne przesłanie, życzenie...
Flaga banderowska ale jako i symbol protestów to kolor czerwony-czerń, krew - i czarnoziemy(terytorium), to właśnie było w tym też rewolucyjnym znaczeniu sprawą dla nich najważniejszą...Te wszystkie inne dopisane opowieści o Kozakach mozą sobie w....niebiesko-żółta byla zakazywana i to z nią szli bandy UPA do walki jako państwowość...
z 2 lata temu pokazywałem w historii Galicji wyrobiska i jak ost. z Lwowa z Mościkim w ogóle powstały Azoty..ale pokazywałem też kwestie ekonomiczne jak bardzo właśnie to Wołym przez Lachów był bogatszy...
Skrajna bieda i symbol którego nikt nie dotyka, w tej skrajnej i bolesnej biedzie siłą pociągową były woły i muły a nie konie, wyrzyżano Polaków jak woły...
Balczun pisał i wspomniałem:
https://i.ibb.co/gMVNJ14H/image.pngwięc jakieś miejskie wzgł dworskie towarzystwo bo tam mówiono czystą polszczyzną bo po wsiach ludzie tak nie rozmawiali chyba że w kościołach, podczas modlitw i mszy, to właśnie też była linia podziału...
Jako do człowieka a nawet jego intencji pełen szacunk i to nie przypadek że trafił do Elbląga albo okolic jak wielu których znać z TV ale bardzo często za tym stało LWP; nie Wojsko Polskie ale nowi okupanci z podrobionymi symbolami państwowości...
ale W. Balczun jako Minister srajnie się kompromituje: a. niewiedzą b. używanymi przykładami jak z Narutowiczem c. komplenym brakiem rozeznania czym jest i jak wielkim zagrożeniem jest dla Polski Ukraina, tu emocje nie mogą grać żadnej roli, ten bufor istniał i istnieć musi...
"z wywodami..."
Czasami coś wspomnę i to tyle by nikt nie pytał skąd wiem:
https://i.ibb.co/xSLvjJCS/gazeta.pngNa pewno nie z Gazety Wyborczej, na tej akwarelii pokazuję nim w ogóle powstała :)). Sama Kołomyja jaki tygiel kultur to osoby temat.