Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  187,15 zł , zmiana od tamtej pory: 0,99%

Re: ORTEX ( 10)

Dnia 2025-09-22 o godz. 20:21 ~ka napisał(a):
> Dnia 2025-09-22 o godz. 15:41 ~Antoni napisał(a):
> > _ka_ jak pisałem, że shortom kończą się akcje do pożyczania, to UTIL było około 95%. Zresztą - to juz nieistotne, odkup juz się zaczął. Marshal i Qube zaczęli redukować pozycje. Marshall na pewno jest zarobiony i zamyka z zyskiem. Zobaczymy jak reszta. Nie chce mi sie teraz liczyć, po ostatich zmianach, ale wydaje mi się, fundy ujawnione w rejestrze, w szczytowym momencie, miały prawie krótkie pozycje na 5 mln akcji. Czyli 4 były albo pod progiem 5% albo nie zostały zaraportowane.
> > Poczekajmy ciepliwie do 1 października, byłoby miło gdyby jednak zostały opublikowane cząstkowe dane sprzedażu za Q3. Dzisiaj były dane GUS - sprzedaż detaliczna w sierpniu ponad 3% w cenach stałych. Nie jest to jakis boom konsumpcyjny, ale przyzwoity wzrost. Pomimo, że _ka_ już kilka razy ogłaszała kryzys :-)
>
> ###
> No to teraz po kolei, bo musiałam wykorzystać czas w swoim mikro PGRze zanim się ochłodzi jutro, a winogrona się same nie zbiorą. Chwila odpoczynku zanim się zabiorę za przetwórstwo dzisiejszych zbiorów.
>
> 1. Jak pisałeś ze swoją ogromną pewnością, że shortom kończą się akcje do pożyczania, to przypadał dzień raportowania do SEC i FINRA i dlatego UTIL tak mocno podskoczył aż do 94,69% w dn. 15 września.
> Szczegóły i detale raportowania związane z przepływem akcji pomiędzy kontami w dniach raportowania były dokładnie opisane na JSW, więc jak przystało na akcjonariusza, zapewne czytałeś. I to również rozwiązuje zagadkę szybkiego spadku do 86,99% w następnych dniach pomimo kosmetycznych ruchów w short pozycjach.
>
> 2. „Odkup się zaczął’’ - no to ciekawe, że dopiero jak cena wzrosła, bo niżej nie chcieli, co po obrotach w poprzednim tyg było widać. Kto bogatemu zabroni.
>
> 3. „Marshall na pewno jest zarobiony i zamyka z zyskiem” - zarobiony na pewno jest, ale zamykania nie widać. Elegancko tylko wcześniej w rejestrach „pomrugał” 4x zwiększając o 7,7k i 4x zmniejszając (-) 7,7k.
>
> 4. Fundusze ujawnione w KNF mają łącznie 3 mln, miały 2 mln, a nie 5 mln jak napisałeś.
>
> 5. „Czyli 4 były pod progiem” - no nie, skoro pod progiem jest 5,934 mln szt , to z prostej matematyki wynika, że odpowiada to minimum 16 podmiotom + te 5 z KNF = 21
>
> A teraz zagadka - o ile szt zszedł Qube w rejestrze KNF w piątek „redukując pozycje”?
>
> I doprecyzuję - nie ogłaszam i nie ogłaszałam kryzysu, myślę, że w ogóle nie rozumiesz o czym pisałam. Spada cały czas tzw. dochód rozporządzalany, bo rosną koszty życia. GUS i jego 3% rozchybotane przesunięciem sezonu z powodu pogody … to nawet wskaźników inflacji nie pokrywa.
>
> I przy okazji mam prośbę o podrzucenie linka do tych rejestrów, w których widziałeś zwiększanie pozycji przez OFE i TFI w sierpniu.
>

No mówiłem, że fachowiec...

6. UTIL i mechanika raportowania - warto doprecyzować, że wzrost wskaźnika do 94,69% w dniu 15 września nie tylko wynikał z raportowania, ale też z faktu, że w takich dniach obrót „pustymi” pożyczkami sztucznie zawyża UTIL. Dlatego analitycy zwykle traktują takie skoki z dużym dystansem, bo nie świadczą one o faktycznym braku podaży.
7. Odkup shortów - samo obserwowanie rejestru KNF nie wystarcza, bo część pozycji jest budowana lub zamykana na poziomie swapów czy CFD
8. Dochód rozporządzalny vs sprzedaż detaliczna - tu dobrze byłoby jeszcze zaznaczyć, że wzrost sprzedaży w cenach stałych niekoniecznie oznacza poprawę nastrojów konsumenckich bo część tego wzrostu może być generowana przez przesunięcie popytu (np. wcześniejsze zakupy z obawy przed podwyżkami cen). To daje inną perspektywę na „brak kryzysu”, który widzi Antoni.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
CCC 0,99% 189,00 2025-09-23 17:02:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.