W Los Alamos pracował wybitny polski matematyk Stanisław Ulam ze lwowskiej szkoły matematycznej, kolega Stefana Banacha, Hugo Steinhausa i innych tuzów matematycznych.
Postępu nie na się zatrzymać. Kiedy zapytano Einsteina czy nie ma wyrzutów sumienia, że opracowana przez niego ogólna teoria względności posłużyła do zbudowania bomby atomowej, odpowiedział - gdybym ja jej nie opracował to zrobił by to ktoś inny, bo świat nie znosi próżni.
Przypomniał mi się amerykański fabularny film s-f który oglądałem w naszej telewizji jakieś pół wieku temu. Fabuła opierała się na perypetiach zdalnie sterowanej miniaturowej łodzi podwodnej która została wprowadzona do ludzkiego układu krwionośnego aby usuwać z niego blaszki miażdżycowe. Obecnie jeszcze do tego ludzkość nie doszła ale już w badaniu ludzkiego układu pokarmowego wykorzystuje się endoskopowe kapsułki do badania zdalnego a dziesiątki tysięcy zdjęć analizowane są on line przez AI w zespół z lekarzem. Tą metodą można zdiagnozować cały układ pokarmowy. Pacjent połyka kapsułkę a po zakończeniu badania wydala. Oczywiście wcześniej musi oczyścić przewód pokarmowy:)
Co ciekawe taką kapsułkę opracowała też polska firma i już ją stosuje. Niestety NFZ jeszcze nie zwraca kosztów badania.